Plenul Camerei Deputaților a luat act, marți, de îndeplinirea termenului de adoptare tacită a proiectul care desființează Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Camera decizională este Senatul, unde pleacă proiectul aprobat tacit de deputați.
Inițiator este Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită (PRU), o formațiune de extremă dreapta din partea căreia a candidat la ultimele alegeri parlamentare și Sebastian Ghiță.
PRU nu a depășit anul trecut pragul electoral, însă proiectul lui Diaconu își continuă traseul prin Parlament, conform procedurilor.
Marți, deputații au constat adoptarea tacită a acestui proiect ce conține un singur articol:
„Prin prezenta lege, se abrogă Legea nr. 48/2002 de cu mdodificările și completările ulterioare”.
Legea 48 din 2002 este cea prin care a fost aprobată OUG de înființare a CNCD.
Cum motiva Bogdan Diaconu, în nota de fundamentare, nevoia desființării CNCD:
- CNCD este o instituție bugetară care a făcut dovada în cursul anilor că funcționează ca o instituție anti-românească și anti-națională, fiind doar un instrument în mâna UDMR și a ltor grupuri de interese de a anunla valorile românești, valorile tradiționale creștine și drepturile românilor în propria lor țară
- CNCD a devenit un instrument de susținere al autonomiei teritoriale maghiare și al acțiunilor teroriste
- CNCD a devenit o instituție anti-constituțională și, ca urmare, trebuie desființată prin abrogarea Legii 48/2002
Consiliul Legislativ și Guvernul auavizat negativ, de asemenea, și au explicat că acest domeniu nu poate rămâne neacoperit, nu este permis un vid legislativ în această chestiune fiindcă suntem un stat de drept și întrucât ar fi și împotriva obligațiilor asumate în fața UE.
Ce atribuții are CNCD
Consiliul este o autoritate autonomă, sub control parlamentar, care garantează respectarea și aplicarea nediscriminării, în conformitate cu legislația internă și cu documentele internaționale la care România este parte.
Atribuțiile:
- investighează, constată și sancționează faptele de discriminare
- mediază părțile implicate într-un caz de discriminare
- monitorizează cazurile, după constatarea existenței discriminării
- acordă asistență de specialitate victimelor discriminării
- previne faptele de discriminare (prin proiecte, programe etc.)
Inițiatorul, amendat de CNCD pentru declarații homofobe
Bogdan Diaconu a fost amendat anul trecut cu suma de 4000 de lei pentru declaraţii discriminatorii la adresa comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi persoane transgender) din România.
CNCD a precizat atunci că Diaconu, “ în calitatea sa deputat, președinte al unui partid politic și candidat la Primăria Generală, a transmis un mesaj care creează un cadru intimidant, ostil, degradant și ofensator persoanelor homosexuale” (CNCD, Hotărârea 326/24.04.2016, pg. 3).