joi

28 martie, 2024

15 septembrie, 2020

Editura Club România lansează miercuri, 16 septembrie, cu începere de la ora 17.00, la Teatrul de vară Herăstrău, cea de-a 5-a lucrare din Seria Caiete Documentare, intitulată „Calitatea vieții”, în coordonarea lui Marius Stoian, Magor Csibi și Grațian Mihăilescu.

Primele patru volume din seria Club România au analizat domenii economice strategice- energia, infrastructura fizică și mobilitatea, infrastructura digitală și inteligența încorporată și agricultura, în vederea aprofundării procesului de integrare europeană.

Noul proiect editorial colaborativ, care reunește în două volume viziunile a peste 250 de autori din generații și cu pregătiri diferite, aduce în prim-plan conceptul de wellbeing (starea de bine a societății) și recalibrează focusul de la performanța sistemelor economice, la elemente cu precădere non-economice care pot contribui la creșterii calității vieții în România.


Construcția lucrării se axează pe trei piloni:

  • Educație pentru tranziția globală,
  • Ecologie extinsă, starea de sănătate a societății,
  • Urbanizare: mega, smart, well cities.

Capitolul Educație nu insistă asupra a ceea ce este disfuncțional, ci vine mai degrabă să ofere inițiative și intervenții pe direcția noului mers al lumii: Pregătirea pentru cetățenia globală, inovarea și creativitatea, tehnologia și inteligența emoțională, educația personalizată, incluzivă și accesibilă, colaborativă și continuă sunt modele de pregătire care sunt deja ro- date în sistemele cele mai avansate de educație și care, și în România, încep să depășească statutul de proiecte pilot.

Abordarea propusă în capitolul 2 – ecologie extinsă, starea de sănătate a societății – cuprinde atât înțelegerea transformărilor la nivelul climatului fizic, dar și cum rezistă presiunii climatul și țesutul psiho-social.

Cheia de construcție a Capitolului 3 – Urbanizare: mega, smart, well cities este aceea de wellbeing cu aportul comunității și tehnologiei. Este un efort de schimbare de optică, de aceea,  tratează zona de investiții publice doar tangențial, administrația publică centrală și locală fiind privită doar ca facilitator de procese și reglementator.


Intenția autorilor este de a crea și în România puterea comunității și de a educa administrația că orașul este pentru oameni, iar el se conduce împreună cu oamenii, prin implicarea privată și pe inițiativa civică.

Editura Club România a inițiat la începutul anului 2018 un amplu proiect editorial colaborativ-Seria Caiete Documentare-dedicată unor domenii strategice ale economiei românești.

Până în prezent au fost publicate 5 volume: Energia (coord. Marius Stoian, Clara Volintiru, Lăcrămioara Diaconu Pințea), Transporturi și Infrastructură, (coord. Marius Stoian, Sebastian Burduja), România Digitală (coord. Radu Puchiu, Marius Stoian, Marcel Foca), Agricultura (coord. Marius Stoian, Mihai Aniței) și Calitatea vieții (coord. Marius Stoian, Magor Csibi, Grațian Mihăilescu).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: