marți

16 iulie, 2024

24 aprilie, 2015

tariceanuPlângerea penală depusă de PMP împotriva președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru modul în care a gestionat votul în cazul Dan Șova, a fost trimisă vineri DNA, Parchetul General declinându-și competența.

Oficiali din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, citați de Mediafax, au declarat că procurorii de la Secţia de urmărire penală au decis că, în acest caz, competentă să continue cercetarea penală este Direcţia Naţională Anticorupţie.

Conform sursei citate, declinarea competenţei a avut loc ca urmare a faptului că la DNA deja există un dosar în care sunt verificate faptele reclamate.


Călin Popescu Tăriceanu a semnat hotărârea prin care este consemnat votul din 25 martie în cazul senatorului Dan Șova, după îndelungi dispute procedurale aceasta fiind publicată miercuri seara în Monitorul Oficial. Hotărârea a fost contestată deja de PNL la Curtea Constituțională a României.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat joi că, în cazul în care este admisă contestația liberalilor, votul asupra solicitării DNA de arestare preventivă a senatorului social-democrat ar putea fi reluat în plenul acestei Camere.

Curții Constituțională a României va judeca sesizarea PNL la 6 mai.

La 27 martie, la două zile după ce Senatul a constat că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea solicitării DNA de arestare preventivă a senatorului Dan Șova, PMP a anunţat că va depune plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrucât acesta a încălcat art.176, alin 2 din Constituție, articol care arată clar că hotărârile Parlamentului se adoptă cu majoritatea simplă (majoritatea parlamentarilor prezenți).


”Ceea ce s-a întâmplat în Senatul României a determinat PMP să depunem o plângere penală împotriva preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Nu se poate ca în cazul doamnei Andronescu, senator de altfel, în cazul doamnei Udrea, în cazul domnului senator Mihăilescu să fie aplicată prevederea din Constituţie, iar în cazul fostului ministru al marilor proiecte şi prieten de nădejde al premierului Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu să nu ţină cont de ceea ce prevede foarte clar, de ceea ce prevede Constituţia. Din acest punct de vedere, având foarte clar în faţă un abuz de serviciu extrem de periculos, ignorându-se articolul 176, al. 2 al Constituţiei, PMP va depune astăzi la Parchet o plângere penală împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu”,  declara  preşedintele PMP, Eugen Tomac.

Curtea Constituţională a României a decis, la 8 aprilie, referitor la sesizarea preşedintelui CSM, în urma votului în cazul Şova, că există un conflict juridic de natură constituţională între PICCJ şi Senat, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta hotărârea care atestă rezultatatul votului.

La 17 aprilie, judecătorii constituţionali au făcut publică motivarea acestei decizii, iar în 22 aprilie aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial.

La 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării vizându-l pe Dan Şova, au fost înregistrate 79 de opţiuni „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorilor, potrivit căruia fiecare cameră hotărăşte în cazul cererii de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului „cu votul secret al majorităşii membrilor săi”, deşi Constituţia prevede, la articolul 76, că hotărârile celor două camere ale Parlamentului „se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare cameră”. Senatul nici nu a emis atunci o hotărâre de respingere a solicitării DNA, arătând doar că s-a pronunţat prin vot secret asupra cererii, nefiind întrunit numărul suficient de voturi pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării unui senator.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele CSM şi PNL au sesizat CC, iar, în urma delibărărilor, judecătorii constituţionali au admis doar sesizarea şefului Consiliului Superior al Magistraturii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: