Comisarul european Corina Creţu îşi va prelua mandatul oficial la 1 noiembrie, iar responsabila pentru politici regionale şi-a anunţat deja – pe blog – componenţa cabinetului.
Dintre cei 7 membri, doar 3 pot fi din ţara de provenienţă a comisarului. Mulţi dintre comisari îşi aleg şeful de cabinet din propria ţară. El este fundamental, are rolul-cheie şi, în general, trebuie luat din interiorul Comisiei Europene.
Membri cabinetului Corinei Creţu acestuia sunt preponderent est-europeni, sunt trei Români, iar şeful de cabinet, cel mai important colaborator al unui comisar european, este spaniol.
Mikel LANDABASO, şeful de cabinet, conduce Centrul de Competenţă pentru Dezvoltare Inteligentă şi Durabilă al Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG Regio).
Este de profesie economist şi a lucrat în domeniul dezvoltării din 1986 şi la Comisia Europeană – DG Regio din 1990.
Are un doctorat în economie de la Universitatea Ţării Bascilor şi a predat dezvoltare regională la University of North Carolina at Chapel Hill, Universitatea Liberă din Bruxelles şi Universitatea din Deusto.
Românii din cabinet
Adjunctul şefului de cabinet este fostul secretar de stat din Ministerul Fondurilor Europene, Gabriel Onaca, funcţie pe care o ocupă din 2013.
Anterior, a fost 4 ani consilier juridic la Comisia Europeană, la direcţia generală pentru tarduceri.
Nepoata ministrului Ioan Rusa, Ioana Rus, este al doilea membru român al cabinetului. În 2004 a început să lucreze ca diplomat la Reprezentanţa Permanentă a României la UE, unde s-a implicat activ în procesul de aderare a României.
Din 2008 a fost consilier la Parlamentul European în domeniul politicilor de dezvoltare regională, iar în iulie 2014 a fost numită consilier al Vicepreşedintelui Parlamentului European. Ioana Rus este de profesie economistă, specializată în marketing la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.
Dragoş Bucurenci se ocupă de comunicare, este consilier al comisarului Corina Creţu.