joi

28 martie, 2024

15 iunie, 2018

Călin Popescu Tăriceanu a susținut vineri, în Senat, un discurs extrem de dur la adresa Comisiei Europene, acuzând-o că a încurajat „statul paralel” din România.

Atacurile au fost făcute în cadrul discursului de deschidere a celei de-a 19-a ediții a Reuniunii Asociaţiei Senatelor din Europa, la care participă, printre alții: preşedintele Consiliului Federal din Austria – Reinhard Todt, preşedintele Senatului belgian – Christine Defraigne, vicepreşedintele Consiliului Statelor din Elveţia – Géraldine Savary, şi preşedinţii Senatelor din Franţa, Italia, Olanda şi Polonia.r


Șeful Senatului s-a referit aproape în exclusivitate la ceea ce coaliția numește statul paralel, la „sistemul de influență ocult și metalegal coordonat de SRI și DNA”, și la abuzurile de care s-ar face vinovate persoane din sistemul judiciar.

Fragmente din discursul lui Călin Popescu Tăriceanu:

  • „Încă așteptăm din partea Comisiei Europene să se poziționeze și să explice de ce a desconsiderat și ingnorat sistematic semnalele de alarmă ce i-au fost trimise de anumite persoane cu priire la gravele abuzuri comise de persoane din sistemul judiciar. Din cauza politicii părtinitoare, uneori chiar partizane, a Comisiei Europene, Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost ținut captiv de sistemul de influență ocult și metalegal, coordonat de SRI și DNA, devenind pur și simplu un alt instrument la nivel național de presiune asupra oponenților acestui sistem paralel cu statul de drept”.
  • „După aderarea României la UE, s-a creat aici un sistem represiv asemănător cu modelul Securității din anii 50. Semnele existenței acestui sistem cu rădăcini staliniste sunt indiscutabile – arestări abuzive, plimbarea oamenilor încătușați prin fața camerelor de luat vederi, scurgerea către mass media de informații din dosare. În practică, prezumția de nevinovăție a fost abolită, iar judecătorii au fost presați în mod constant, prin amenințări directe și publice, să dea condamnările cerute de DNA, la instrucțiunea SRI”.
  • „S-a ajuns arestarea și inculparea, uneori dovedită nedreaptă a unor judecători de la Înalta Curte sau de la Curtea Constituțională. Până de curând, acest sistem a fost încurajat chiar de Comisia Europeană”.
  • „Existența și tolerarea, inclusiv de către unii dintre partenerii noștri europeni, a sistemului paralel de administrare a luptei împotriva corupției a avut rezultate greu de corectat: în primul rând, România a fost portretizată ca o țară în care incidența corupției se măsoară după numărul de arestări și rechizitorii instrumentate de instituții care se dovedește astăzi că s-au lăsat ele însele corupte de exercițiul puterii nelimitate, prin deformarea mecanismelor de control și verificare reciprocă prevăzute de Constituție. Rechizitoriile au dus la demisii la nivel înalt și în multe dintre cazuri nu existau nici măcar probe pe baza cărora să poată fi dovedită existența faptelor incriminate. Achitări de răsunet au confirmat natura politică a multor cazuri”.
  • „În al doilea rând, acest lucru a dus și la o percepție generalizată profund nedreaptă despre România, ca o țară al cărei destin este condus politic de legiuitori și guvernanți corupți și penali. Prin urmare, au fost influențate negativ posibilitățile țării noastre de a contribui semnificativ la construcția europeană, prin continuarea pe termen nedefinit a Mecanismului de Cooperare și Verificare și prin amânarea sine die a aderării României la Schengen”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: