Piețele bursiere din Asia s-au prăbușit luni dimineață după ce la finalul săptămânii trecute principalii indici bursieri din întreaga lume au înregistrat scăderi majore. În Japonia, Nikkei 225 a pierdut 13%, cea mai mare scădere intraday înregistrată după criza financiară din 2011.
Scăderile vin după ce datele neașteptat de slabe ale pieții muncii din SUA au stârnit temeri privind intrarea în recesiune a celei mai mari economii din lume.
Teama de o recesiune în SUA
În paralel, yenul japonez s-a întărit în raport cu dolarul american după ce Banca Centrală a Japoniei a decis să majoreze ratele dobânzilor săptămâna trecută, ceea ce a scumpit acțiunile cotate la bursa din Tokyo pentru investitorii străini.
Tot în Asia, principalul indice al bursei din Taiwan a scăzut cu aproximativ 7%, gigantul tehnologic TSMC pierzând peste 6% din capitalizare. În Coreea de Sud, indicele Kospi s-a depreciat cu mai mult de 4%.
Vineri, acțiunile cotate la bursa din new york s-au depreciat brusc după ce datele statistice din SUA au arătat că în iulie au fost înființate doar 114.000 de noi locuri de muncă, cu mult sub așteptările economiștilor. Cifrele par a indica finalul perioadei de reziliență a pieței muncii din SUA, chiar o posibilă recesiune și au generat speculații privind reducerea dobânzilor de către Fed la ședința din septembrie sau poate mai devreme.
Investitorii caută valorile de refugiu
Valorile de refugiu, yenul japonez și francul elvețian au crescut pe măsură ce tranzacțiile de transfer al pachetelor mari de acțiuni au încetinit, speculându-se că unii investitori făceau tranzacții profitabile pentru a-și acoperi pierderile înregistrate în altă parte. Așa de mare a fost fluxul ordinelor de vânzare încât s-au activat mecanismele automate de stop pe bursele din Asia.
Contractele futures pe Nasdaq au scăzut cu 4,7%, în timp ce contractele futures cu S&P 500 au scăzut cu 12,4%, pe măsură ce scăderile se petreceau la nivel mondial. În Europa, contractele futures EUROSTOXX 50 au scăzut cu 2,1%, iar cele futures FTSE cu 1,2%.
Nikkei din Japonia a scăzut cu 13% pentru a atinge minimul din șapte luni, o prăbușire nemaivăzută de la criza financiară globală din 2011. Indicele bursier care înglobează acțiunile de la principalele burse din Asia-Pacific – MSCI cu excepția Japoniei, a pierdut 4,2%.
Principalele acțiuni de la bursele chineze au scăzut doar cu 0,5%, fiind sprijinite de creșterea indicelui PMI al serviciilor la 52,1, ceea ce indică o expansiune. a economiei.
Vânzările de acțiuni continuă în Europa și SUA
Financial Times arată că vânzarea masivă de acțiuni (sell-off) este probabil să continue în Europa și în SUA.
Rezerva federală (Fed) a decis săptămâna trecută să mențină dobânda de referință, dar vineri datele din economie au arătat o încetinire a creării de noi locuri de muncă ce sugerează că economia americană riscă o recesiune.
Acest lucru a provocat o corecție puternică pe piețele americane, singurele care mai erau deschise vineri seara. Indicele Nasdaq Composite, care cuprinde cele mai importante companii tehnologice, a încheiat săptămâna la -3,4%, iar sâmbătă Warren Buffett a dezvăluit că și-a vândut deja jumătate din participația la Apple.
***