11 ianuarie, 2022

Consiliul Național al Elevilor îi îndeamnă pe colegii lor să se îmbrace săptămâna aceasta în negru pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la inechitatea în acordarea burselor.

Ministerul Educației nu renunță la media minimă de 9,50 pentru acordarea burselor de merit ale elevilor, dar este dispus să coboare plafonul dacă situația mediilor de la finalul acestui an școlar se va modifica pentru a reflecta mai bine realitatea. O eventuală modificare a pragului se va face până la nivelul necesar epuizării fondurilor alocate pentru burse.

Aceste intenții au fost prezentate de ministrul Sorin Cîmpeanu la întâlnirea pe care acesta a avut-o luni seara cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Ministrul a mai anunțat că va exista o derogare de la una dintre regulile de acordare: pentru bursele din semestrul al II-lea al actualului an școlar se iau în considerare mediile generale de la finalul anului școlar trecut, nu cele de la sfârșitul primului semestru din acest an școlar.


Prin urmare, toți elevii care au avut la finalul anului școlar trecut medii peste 9,50 vor primi burse în semestrul al II-lea, au relatat reprezentanții CNE prezenți la discuțiile de luni.

Ordinul de ministru ce conține criteriile de acordare a burselor prevede că „lista elevilor care beneficiază de bursele de merit (…) este revizuită semestrial, în funcție de modificările intervenite în situația școlară a elevilor”.

Până acum, media necesară pentru bursa de merit era de 8,50, iar în 2021 peste 53% din elevi au avut peste 8,50, adică aproximativ 753.400 elevi.

Media minimă de peste 9,50 pentru bursa de merit a intrat în vigoare la începutul anului 2022.


Conform datelor transmise de către inspectoratele școlare, un număr de 753.400 de elevi, reprezentând 53% din numărul total de elevi eligibili pentru burse, au medii cuprinse în intervalul 8,50 și 10, dintre care 346.698 de elevi au avut medii peste 9,50, reprezentând 25% din numărul total de elevi eligibili.

Cele șase tipuri de bursă:

Anul acesta urmează să beneficieze de cel puțin una dintre cele șase tipuri de bursă un număr total de aproximativ 660.000 deelvi, conform estimărilor MEdN:

  • bursa de performanță pentru olimpici – 500 de lei pe lună
  • burse de merit pentru cei cu media peste 9.50 – 200 de lei pe lună (numărul de elevi estimat – 347.000)
  • burse de studiu – 150 de lei
  • bursa profesională, de 200 de lei – 100.000 elevi
  • Bani de liceu – 23.000 de elevi
  • burse sociale – 200 de lei (156.000 beneficiari)

Bugetul pentru bursele elevilor

Anul 2021 a fost primul an în care s-au alocat fonduri de la bugetul de stat pentru plata burselor elevilor. Anterior, fondurile erau bugetate de administrațiile locale, în funcție de resurse.

Execuția pe anul 2021 arată un buget total 645 de milioane de lei cheltuit la acest capitol.

Bugetul alocat anul acesta este de 1,031 de miliarde lei, la care se adaugă 226 de milioane de lei pentru bursa profesională și bursa bani de liceu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: