duminică

2 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 decembrie, 2018

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) și-au continuat, joi, scăderea declanșată de proiectul de ordonanță asumat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, menit să impună noi taxe și să modifice sistemul de pensii private.

Ritmul scăderilor s-a diminuat până la mai puțin de 2%, investitorii vânzând selectiv acțiunile pe care le consideră vulnerabile la prevederile ordonanței: mai ales pe cele ale producătorilor de  energie şi a companiilor mai mici.

Lichiditatea triplă față de media anului (peste 152 milioane de lei sau 33 de milioane de euro), arată că deși panica vânzărilor s-a redus considerabil, îngrijorarea investitorilor este ridicată.


Indicele de referinţă BET, care face media ponderată a variaţilor de preţ ale acţiunilor ale celor mai importante 15 acţiuni de la cota BVB, a închis în scădere cu 1,91%.

Indicele a recuperat în a doua jumătate a sesiunii de tranzacţionare cea mai mare parte din pierderea zilei care se ridica la 4,18%, la amiază.

Ulterior a devenit clar că ordonanța nu va mai fi adoptată azi și au apărut informații că unele dintre  prevederile inițiale ar putea fi îmblînzite.

Toate acţiunile companiilor energetice şi-au continuat deprecierea, cu excepţia transportatorilor de electricitate, Transelectrica (TEL, + 4,57%), și de gaze naturale, Transgaz (TGN, +0,67%).


Titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 6,91%, iar pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) Romgaz a scăzut cu 3,67% .

Acţiunile Electrica (EL) au coborât cu 2%, iar la Londra preţul GDR-urilor a scăzut cu 5,26%.

Indicele companiilor energetice, BET-NG a pierdut cel mai mult, 2,45%, iar indicele tuturoro companiilor de pe piața principală, BET Plus – 1,74%.

Banca Transilvania (TLV) a trecut timid pe verde, cu o creștere de 0,96%, pe fondul succesului integrării Bancpost – pe care a absorbit-o anul trecut, în vreme ce BRD și-a adâncit pierderea de ieri cu 1,97%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: