vineri

29 martie, 2024

30 mai, 2018

Reprezentanții burselor de valori din București (BVB), Varșovia (GPW) și Praga (PSE) și ai 34 dintre companiile listate pe cele trei piețe și-au promovat oportunitățile la New York.

Țintele reuniunii au fost 84 de investitori instituționali reprezentând cele mai mari 59 de case de investiții din SUA.

„Feedback-ul de la investitorii americani cu privire la formatul evenimentului a fost excelent”, a spus Kristen Andrasko, Co-Head of Equities Wood & Company, compania de brokeraj, organizatorul  evenimentului.


Wood & Company și bursele partenere au adus la New York companii din România, „care este o piață de frontieră pe lista de monitorizare a FTSE Russell pentru clasificarea ca piaţă emergentă; din Republica Cehă, o piaţă emergentă cu un mare echilibru între creștere și stabilitate; și din Polonia, care a fost recent promovată la statutul de piaţă dezvoltată de FTSE, dar care continuă să ofere acces la mai multe segmente ale unei economii dinamice și emergente”, a mai spus oficialul ceh, citat într-un comunicat de miercuri al BVB.

Promovarea României la statutul de piață emergentă „va depinde de progresul pe care îl va face piața cu privire la lichiditate și prezența în piață a unor companii de talie mare cu lichiditate individuală semnificativă”, recunoaşte BVB, încăodată, în comunicatul său.

Deocamdată, însă, pare îndepărtată listarea Hidroelectrica, care este văzută atât de brokeri cât și de BVB ca soluție imediată ca monitorizarea FTSE Russell să se încheie cu succesul promovării bursei de la București ca piață emergentă.

Investitorii americani, asupra cărora Wodd & Company spune că efectul reuniunii a fost excelent, ar putea contribui la creșterea lichidității (repectiv a volumului și valorii tranzacțiilor), doar dacă ar avea suficiente noi ținte de investiție.


Oferta BVB este, însă, insuficientă.

Capitalizarea bursieră de la BVB se concentrează mai ales în cele 13 companii din portofoliul indicelui de referință de la București,  BET șieste de doar 8,5 miliarde de dolari (34,1 miliarde de lei), din care circa jumătate este valoarea pachetelor majoritare blocate mai ales în deținerile statului.

Sutele de milioane de dolari cu care ar putea veni investitorii americani la BVB au doar câteva companii mari pe măsura apetitului lor:

OMV Petrom (SNP),

Romgaz (SNG),

Banca Transilvania (TLV),

BRD – Group Societe generale (BRD),

Electrica (EL),

Transgaz (TGN),

Transelectrica (TEL),

Fondul Proprietatea (FP),

DIGI Communication (DIGI) și

Medlife (M).

Străinii sunt investitorii obişnuiţi şi în societăţile de investiţii financiare (SIF), care, ca şi FP, au acoperire pe restul companiilor româneşti listate sau nu.

„BVB va continua să ofere sprijin pentru încheierea cu succes a ofertelor publice ale companiilor de stat, pentru listarea de noi companii private şi creşterea numărului de investitori activi”, mai spune comunicatul BVB.

Statutul de piață emergentă ar aduce marii investitori ai lumii în ringul BVB, de care ar putea profita și companiile care vor să-și diversifice sursele de finanțare, acum concentrate pe creditele bancare.

„În ultimii ani, piața de capital din România a întreprins o reformă profundă pentru îmbunătățirea infrastructurii și a legislației, precum și pentru facilitarea accesului investitorilor la piață și a lansării de noi oferte publice. Dialogul permanent cu investitorii instituționali străini reprezintă o prioritate pentru noi în promovarea oportunităților de investiții și îmbunătățirea constantă către cele mai bune practici în domeniu”, a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: