joi

25 mai, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 octombrie, 2021

Bursa de Valori București (BVB) profită de apetitul tot mai mare pentru listare al companiilor antreprenoriale  pe piața AeRO, care le este dedicată, și a simplificat procedura de intrare .

Din 2 ianuarie 2022, candidatele la piața AeRO vor parcurge două etape: emiterea acordului de principiu și admiterea la tranzacționare în sine. Procesul devine mai ușor de înțeles, mai fluid prin standardizarea unor documente, spune comunicat al BVB.

Se introduc și termene de soluționare aferente fiecarei etape.


Apetitul pentru finanțare prin bursă a adus pe piața AeRO, numai în acest an, acțiunile a 17 noi companii cu o capitalizare cumulată de peste 260 milioane euro și 17 noi emisiuni de obligațiuni corporative cu o valoare agregată de peste 38,5 milioane de euro.

Accesul pe piața AeRO (respectiv în Sistemul Multilateral de Tranzacționare – SMT) este oricum mult mai ușor decât cel al companiilor mari, care au praguri mai ridicate de capitalizare și proceduri mai pretențioase.

Companiile mici, antreprenoriale, au nevoie de un consultant autorizat, de obicei o casă de brokeraj, care să le sprijine să ajungă la minimum 30 de acționari, respectiv o proporție de minim 10% acțiuni care pot fi tranzacționate liber (free-float).

Compania trebuie să aibă o capitalizare anticipată / capitaluri proprii de minimum 250.000 de euro.

Costuri mai mici și standardizare


Se  introduce un format standard al cererilor pentru fiecare etapă de admitere și o nouă structură a Memorandumului Emitentului, unde informațiile sunt prezentate într-o formă mai ușor de urmărit de către investitori – potrivit documentului BVB.

Noua procedură prevede obligativitatea noilor emitenți de a transmite un raport de audit pentru cel puțin ultimul an de activitate.

Noii emitenți au obligația încheierii unui contract post listare pe 12 luni cu un Consultant Autorizat doar pentru primul instrument financiar listat. Încheierea unui astfel de contract devine opțională pentru următoarele instrumente financiare listate.

Prevederea se aplică inclusiv actualilor emitenți de pe SMT care au în derulare un contract post listare cu un Consultant Autorizat.

Se reduc astfel costurile aferente menținerii la tranzacționare a instrumentelor financiare.

BVB actualizează și principiile de guvernanță corporativă pentru societățile care au instrumente financiare tranzacționate pe SMT prin extinderea recomandării de aplicare a acestora pentru toți emitenții de instrumente financiare de pe SMT.

Bursa va promova la jumătatea lunii viitoare un indice pentru piața AeRO.

Dintre companiile listate în ultima vreme se remarcă, prin varietatea tipului de afacere:  Agroland (simbol bursier AG), MAM Bricolaj (MAM), Agroserv Măriuța (MILK), Appraisal & Valuation (APP), Air Claim (CLAIM), Bonas import export (BONA), Connections Consulting (CC), Firebyte Games (FRB), Raiko Transilvania (RKOT), ), Star Residence Invest (REIT), Vifrana (BIOW).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: