luni

15 aprilie, 2024

1 noiembrie, 2018

Indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), BET, a înregistrat a doua cea mai mare creştere din Uniunea Europeană (8,5%) pe primele nouă luni ale anului.

Pe de altă parte, bursa autohtonă continuă să sufere la capitolul lichiditate, în absenţa unor noi listări de companii mari, potrivit unui raport PwC România.

Piața de capital locală arată bine, dar are în continuare o lichiditate redusă și are nevoie de un număr constant de oferte publice iniţiale (IPO)”, spune Ileana Guțu, senior manager – servicii de evaluare și analiză economică, PwC România.


În ultimii trei ani la Bucureşti au avut loc doar două IPO-uri mari, MedLife şi DIGI Communications, care însă nu au dus însă la o creștere consistentă a valorii tranzacțiilor, plafonată încă sub 10 milioane de euro zilnic.

„Acest lucru ar întări poziția pieței locale și ar demonstra investitorilor și antreprenorilor că bursa reprezintă o alternativă viabilă pentru dezvoltarea afacerilor”, adaugă Ileana Guţu (foto).

În schimb este mereu amânată listarea Hidroelectrica, de la care se aşteaptă o creştere a lichidităţii care să promoveze bursa românească de la statutul de piaţă de forntieră la cel de piaţă emergentă, ceea ce ar  multiplica considerabil fluxurile de investiţii străine.

Astfel că, spre deosebire de Bursa din Bucureşti, Bursa de la Sofia este a patra bursă în funcție de valoarea IPO-urilor din Trimestrul 3 al anului, graţie listării producătorului de carne de pasăre Gradus, din luna august, potrivit celui mai recent raport IPO Watch Europe publicat de PwC.


Pe primele trei locuri se află Bursa de la Londra, Euronext și Bursa Italiană. În trimestrul trei din 2018 IPO-urile lansate în Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, mai puțin cu 53% față de aceeași perioadă a lui 2017.

Situația geopolitică și vacanța de vară „au afectat activitatea de pe piețele de capital din trimestrul al treilea, perioadă în care IPO-urile lansate în Europa au ajuns la cele mai scăzute niveluri din ultimii doi ani”, consideră Sorin Petre (foto), partener – servicii de evaluare și analiză economică, PwC România.

„Previziunile pentru trimestrul al patrulea trebuie analizate prin prisma recentelor semnale primite de pe piețele de capital mondiale care au cunoscut, în unele cazuri, corecții importante. În acest context este foarte posibil să mai treacă timp până vom vedea un mega-IPO”, adaugă expertul citat.

Indicii de la București

Indicele BET al Bursei din București, al doilea cel mai performant indice de referință din UE, după cel cipriot (CYMAIN), face media ponderată a variaţiiilor de cotaţii ale celor mai importante 13 companii cotate la BVB.

Ponderile acțiunilor respective în coșul indicelui pot fi folosite de investitorii începători ca reper la construcția propriilor portofolii:

Societate Simbol Pondere (%)
FONDUL PROPRIETATEA FP 20,13
BANCA TRANSILVANIA TLV 19,5
OMV PETROM SNP 18,68
ROMGAZ SNG 11,11
BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE BRD 10,26
TRANSGAZ TGN 5,83
SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA EL 4,22
Digi Communications N.V. DIGI 3,37
TRANSELECTRICA TEL 1,84
S.N. NUCLEARELECTRICA SNN 1,35
MedLife M 1,01
CONPET COTE 0,83
Sphera Franchise Group (KFC) SFG 0,74
PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED WINE 0,62
BURSA DE VALORI BUCURESTI BVB 0,53

Un alt indice important de la București, indicele de „total return” NET –TR, care include și dividendele a avut o creștere de 17,54% în primele nouă luni ale anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: