4 ianuarie, 2021

Europa va avea parte de cel mai însemnat transfer de tranzacții cu acțiuni și alte instrumente financiare din ultimele două decenii, odată cu deschiderea burselor de luni – o consecință a Brexit care a mutat centrul de ”gravitație” de la Londra la Frankfurt, scrie Euractiv.

Jucătorii din piață speră că anii de pregătiri, din momentul în care Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene, vor face ca tranziția majorității activelor denominate în euro, cum ar fi acțiunile și instrumentele derivate, să fie relativ lină. Impactul pe termen lung este totuși neclar.

Acordul comercial convenit săptămâna trecută de UE și Marea Britanie a stabilit noi reguli pentru industrii precum pescuitul și agricultura, însă acesta nu acoperă sectorul financiar, ceea ce înseamnă că accesul automat la piețele financiare ale UE s-a încheiat la 31 decembrie 2020.


Zilele următoare vor oferi o primă probă a efectelor schimbării, iar autoritățile de reglementare de pe ambele părți ale Canalului Mânecii vor fi în alertă pentru eventuale incidente, care ar putea avea loc începând de luni, 4 ianuarie, prima zi de tranzacționare a noului an.

UE dorește să își reducă dependența de Londra pentru servicii financiare și să vadă mai multe tranzacții în euro la Frankfurt, Paris, Amsterdam și alte centre financiare de pe continent. O consecință directă este împărțirea pieței – cândva europene – de acțiuni, obligațiuni și instrumente derivate în două grupuri, tranzacționate separat, ceea ce ridică temeri cu privire la faptul că investitorii nu vor obține prețuri la fel de competitive.

Băncile din UE trebuie să tranzacționeze acțiuni denominate în euro din interiorul blocului începând cu 4 ianuarie, obligându-le să treacă de la platformele administrate de Cboe Europe, Aquis Exchange, Turquoise și Goldman Sachs la Londra, la centrele UE deschise la Amsterdam sau Paris.

Majoritatea acțiunilor sunt tranzacționate pe bursele pe care au fost listate. Londra asigură aproape integral tranzacții transfrontaliere între bursele dintre cele 27 de state europene. Într-o singură zi, acest lucru înseamnă echivalentul a circa 8,6 miliarde de euro circa un sfert din totalul tranzacțiilor europene, potrivit datelor Cboe.


David Howson, președintele Cboe Europe, a declarat că aproape toate tranzacțiile transfrontaliere europene de acțiuni se vor schimba peste noapte. Ultima dată când s-a înregistrat o schimbare similară a fost în 1998, când tranzacționarea bondurilor germane cu scadență la zece ani a fost mutată de la Londra la Frankfurt.

”Este cea mai mare schimbare de tranzacționare din ultimele două decenii, cel puțin”, a spus Howson.

Aquis se așteaptă ca jumătate din businessul său fie tranzacționat în UE (față de integral la Londra), în vreme ce Cboe speră să atragă clienți către casa de compensare din Amsterdam.

Goldman Sachs se așteaptă ca jumătate din tranzacționarea zilnică a acțiunilor pe platforma sa de tranzacționare Sigma-X Europe să se migreze în timp de la Londra în noul său hub din Paris.

În încercarea de a ușura tranziția, autoritățile de reglementare din Marea Britanie au permis traderilor europeni să folosească platformele europene pentru tranzacțiile de la Londra, până în martie 2021.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: