joi

2 mai, 2024

1 martie, 2023

Un proiect de regulament UE privind uleiurile esențiale naște teza unei „conspirații europene” împotriva unui produs iubit de bulgari – uleiul de trandafiri, componentă esențială a celebrului parfum bulgăresc de trandafiri.

Revizuirea planificată a regulamentului pentru evaluarea și autorizarea substanțelor chimice (REACH) a stârnit îngrijorări în întreg sectorul european al uleiurilor esențiale.

Primar bulgar: „Comisia vrea să interzică trandafirul bulgăresc”

În Bulgaria, scrie Euractiv, aceste temeri au evoluat într-o teorie a conspirației, propagată de politicieni eurosceptici, potrivit căreia „Comisia vrea să interzică trandafirul bulgăresc”.


Producătorii bulgari sunt îngrijorați că produsul lor va fi considerat toxic în urma unei definiții revizuite a uleiurilor esențiale ca produse chimice.

Deși proiectul nu a fost finalizat, modificarea a stârnit îngrijorări cu privire la potențialele repercusiuni pe piață odată cu intrarea în vigoare a noiilor reglementări. Presa bulgară a difuzat recent o declarație a primarului din Kazanlak – un oraș apropiat de Valea Trandafirilor – în care a spus că Comisia Europeană este pe cale să interzică uleiul de trandafiri.

Europarlamentar bulgar: Este o amenințare pentru uleiurile de trandafir sau de lavandă

Modificările propuse la legislația UE fac parte din Green Deal care, potrivit Comisiei, urmărește să protejeze mai bine consumatorii.

„Conform propunerii așteptate, uleiurile esențiale, în loc să fie considerate, ca înainte, ca „substanțe”, vor fi acum clasificate drept „amestecuri”, a declarat europarlamentarul bulgar Atige Aliyeva-Veli jurnaliştilor la începutul acestei săptămâni.


Ea menționează acest lucru ca fiind o amenințare nu numai pentru uleiul de trandafir emblematic al Bulgariei, ci și pentru lavandă și alte produse, care sunt mai importante din punct de vedere industrial.

Aliyeva-Veli susține că noua legislație ar putea cataloga ”amestecurile” drept „periculoase”, deoarece se presupune că ar conține unele ingrediente care ar putea dăuna sănătății umane, în anumite condiții.

Se afirmă, de exemplu, că geraniolul (din uleiul de mușcată) și timolul (din uleiul de cimbru) pot cauza potențiale probleme endocrine sau de reproducere, deși acest lucru nu a fost confirmat științific.

Propunerea Comisiei nu prevede nicio interdicție de producție a uleiurilor esențiale, dar ambalajul acestora ar urma să conțină pictograme de avertizare despre conținutul unor ingrediente potențial dăunătoare.

Francezii au opinii similare cu ale bulgarilor

Efectele directe ale introducerii noilor măsuri ar fi în principal administrative, legate de o nouă etichetare și de costurile aferente. În timp ce impactul financiar potențial rămâne de evaluat, amenințarea reală pentru producători este excluderea de pe piața cosmetică și a medicamentelor.

„Nimeni nu va cumpăra un parfum care spune „Acest produs este periculos” sau unul care are un craniu pe el”, a comentat Alain Obanel, președintele Comitetului francez al uleiurilor esențiale (CIHEF).

Întreprinderile se tem, de asemenea, că legiuitorii au tendința de a marca în mod fals un produs natural din cauza riscului posibil – dar nedefinit – al uneia dintre numeroasele sale componente.

„Dacă vrem să precizăm într-un mod infinitezimal tot ce ar putea fi teoretic periculos pentru oameni, este posibil, dar inutil. Suntem mai puțin pretențioși când vine vorba de înălbitor”, spune Xavier Lepldur, un producător de uleiuri esențiale bio din Franța.

Acțiuni preventive împotriva reglementărilor propuse de Comisie

Producătorii de uleiuri esențiale au decis să ia problema în serios. O petiție din Franța împotriva schimbărilor preconizate de Comisie a depășit deja 200.000 de semnături.

Separat, Asociația Primarilor Orașelor Europene pregătește o întâlnire în orașul bulgar Kazanlak pentru 24 și 25 mai, la care va fi exprimat clar dezacordul cu eventualele schimbări.

„Trebuie să avertizăm despre efectul economic al interzicerii uleiurilor esențiale în industria de îngrijire și parfumuri. Vorbim și despre cultura întregii Europe”, spune primarul Kazanlak, Galina Stoyanova.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: