luni

24 ianuarie, 2022

Bulgaria se îndreaptă spre repetarea alegerilor generale

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 aprilie, 2021

În Bulgaria, partidul premierului Boiko Borisov – GERB – se situează pe primul loc în urma alegerilor, dar actualul premier nu doar că nu este sigur că va mai rămâne în funcție, ci nu pare să poată forma o majoritate parlamentară pentru impunerea unui nou guvern.

Stilyan Deianov, jurnalist bulgar stabilit la București, a analizat scena politică bulgară pentru RFI:


“Este foarte clar că nici o majoritate nu se desprinde în urma acestui scrutin. Nu e posibil să se formeze un guvern viabil. Boiko Borisov a  propus un guvern de experți până în decembrie dar de fapt el vrea să salveze situația pentru că vede că nu are ce să facă.

Dacă se va ajunge la repetarea alegerilor, scrutinul parlamentar s-ar putea suprapune cu cel prezidențial, din toamnă, Constituția din Bulgaria permite asta. Oricum, guvernul de tehnocrați nu cred că este o variantă….Și cel mai probabil ne îndreptăm spre repetarea alegerilor.

Acum, președintele este obligat să-i propună lui Borisov (al cărui partid s-a clasat pe primul loc) să formeze un guvern. Daca acesta nu reușește, șeful statului propune același lucru formațiunii clasate pe locul al doilea, ( ITN- Există un astfel de Popor, al vedetei de televiziune, Slavi Trifonov). Dacă nici așa nu se formează un guvern, atunci președintele alege o altă formațiune, nu în funcție de clasamentul rezultat în urma alegerilor, căreia îi încredințează sarcina de a forma un executiv.

Dacă nici așa nu reușește, șeful statului formează un așa numit cabinet de serviciu, cu un mandat foarte scurt, până la alegerile care trebuie organizate în cel mai scurt timp.“


Rezultatul final al alegerilor este așteptat joi, dar rezultatele parțiale arată astfel:

Partidul lui Boiko Borisov este cotat la 24,2%, locul al doilea ar urma să fie ocupat, cu 19%, de ITN, o nouă formațiune populistă antisistem, socialiști au 14,9%, partidul anticorupție Bulgaria Democrată are 11%, partidul etnicilor turci a obținut 8,7%, iar Alianța de centru-stânga ”Sculați-vă! Jos Mafia!” 5,1% .

VMRO, actualul partener de coaliție al conservatorilor premierului, se află deocamdată sub pragul electoral de 4%.

Cu excepția formațiunii care îi reprezintă pe etnicii turci, formațiunile intrate în parlament au anunțat că nu vor colabora cu GERB la guvernare.

Având în față rezultatele preliminare, actualul premier Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern transpartinic de experţi.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

“Propun să facem pace – haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemie până în decembrie şi să începem să avansăm”, a declarat Borisov la primele ore ale dimineţii de luni.

Într-un video postat pe Facebook, Borisov s-a adresat partidelor antisistem: “Nu aveţi expertiză, nu aveţi oameni, ar trebui să învăţaţi, dar aveţi un potenţial enorm”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr