marți

24 mai, 2022

Bulgaria primește ajutorul NATO în protejarea spațiului aerian

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 ianuarie, 2022

Bulgaria primește ajutorul NATO pentru a-și proteja spațiul aerian, urmând să găzduiască șapte avioane Eurofighter din Spania și două avioane de luptă F-35 din Țările de Jos.

Prezența străină în misiuni de poliție aeriană în Bulgaria nu este nouă, dar apare în momentul în care Bulgaria este reticentă în a accepta trupe NATO pe teritoriul său.

Ministrul Apărării, Stefan Yanev, a anunțat, potrivit Euractiv, că decizia este generată de criza ucraineană. „Aliații noștri au cea mai recentă generație de avioane de luptă, pe care Forțele Armate Bulgare nu o dețin.


”Acțiunile comune de poliție aeriană au fost aprobate la summiturile NATO din 2014 și 2016 și urmăresc să consolideze securitatea Alianței”, a spus Yanev.

Bulgaria deține în continuare doar aparate MiG-29 pentru a-și proteja spațiul aerian și are dificultăți în a face față provocărilor rusești asupra Mării Negre. În ultimii doi ani, intrarea avioanelor rusești în spațiul aerian bulgar deasupra Mării Negre a devenit frecventă.

Bulgaria se așteaptă să primească opt avioane moderne de luptă F-16 din Statele Unite în următorii doi ani.

Bulgaria refuză cererile Rusiei

Bulgaria, la fel ca România, a respins săptămâna trecută cererile Rusiei de retragere a forțelor NATO de pe flancul de est al Alianței.


„Bulgaria este un stat suveran care și-a făcut demult alegerea devenind membru NATO. Am decis să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri. Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre la care apărarea colectivă este selectivă. sau într-o măsură limitată. Solicit Federației Ruse să rămână angajată într-un dialog constructiv privind detensionarea tensiunilor și să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept și aplicarea strictă a angajamentelor legale internaționale”, a spus premierul Kirill Petkov.

Și președintele bulgar Rumen Radev a descris cererea Rusiei drept „inacceptabilă și inutilă”. Ministerul bulgar de Externe a cerut Federației Ruse să respecte alegerea de politică externă a Bulgariei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Bulgaria și Statele Unite folosesc împreună terenul de antrenament militar Novo Selo, bazele aeriene Graf Ignatievo și Bezmer și centrul logistic de lângă Aytos.

Premierul Kiril Petkov a anunțat că „nu crede în sferele geopolitice de influență”. „Țările mici, precum Bulgaria, sunt foarte importante să aibă puteri depline pentru a-și decide propriul destin și propria lor calitate de membru și ce se întâmplă pe teritoriile lor. Suveranitatea Bulgariei este mai presus de orice”, a spus Petkov reporterilor sâmbătă (22 ianuarie), întrebat despre insistența Rusiei ca NATO să se retragă din Bulgaria.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: