joi

25 aprilie, 2024

24 ianuarie, 2022

Bulgaria primește ajutorul NATO pentru a-și proteja spațiul aerian, urmând să găzduiască șapte avioane Eurofighter din Spania și două avioane de luptă F-35 din Țările de Jos.

Prezența străină în misiuni de poliție aeriană în Bulgaria nu este nouă, dar apare în momentul în care Bulgaria este reticentă în a accepta trupe NATO pe teritoriul său.

Ministrul Apărării, Stefan Yanev, a anunțat, potrivit Euractiv, că decizia este generată de criza ucraineană. „Aliații noștri au cea mai recentă generație de avioane de luptă, pe care Forțele Armate Bulgare nu o dețin.


”Acțiunile comune de poliție aeriană au fost aprobate la summiturile NATO din 2014 și 2016 și urmăresc să consolideze securitatea Alianței”, a spus Yanev.

Bulgaria deține în continuare doar aparate MiG-29 pentru a-și proteja spațiul aerian și are dificultăți în a face față provocărilor rusești asupra Mării Negre. În ultimii doi ani, intrarea avioanelor rusești în spațiul aerian bulgar deasupra Mării Negre a devenit frecventă.

Bulgaria se așteaptă să primească opt avioane moderne de luptă F-16 din Statele Unite în următorii doi ani.

Bulgaria refuză cererile Rusiei

Bulgaria, la fel ca România, a respins săptămâna trecută cererile Rusiei de retragere a forțelor NATO de pe flancul de est al Alianței.


„Bulgaria este un stat suveran care și-a făcut demult alegerea devenind membru NATO. Am decis să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri. Tratatul de la Washington nu prevede o a doua categorie de state membre la care apărarea colectivă este selectivă. sau într-o măsură limitată. Solicit Federației Ruse să rămână angajată într-un dialog constructiv privind detensionarea tensiunilor și să lucreze pentru o Europă mai sigură, bazată pe statul de drept și aplicarea strictă a angajamentelor legale internaționale”, a spus premierul Kirill Petkov.

Și președintele bulgar Rumen Radev a descris cererea Rusiei drept „inacceptabilă și inutilă”. Ministerul bulgar de Externe a cerut Federației Ruse să respecte alegerea de politică externă a Bulgariei.

Bulgaria și Statele Unite folosesc împreună terenul de antrenament militar Novo Selo, bazele aeriene Graf Ignatievo și Bezmer și centrul logistic de lângă Aytos.

Premierul Kiril Petkov a anunțat că „nu crede în sferele geopolitice de influență”. „Țările mici, precum Bulgaria, sunt foarte importante să aibă puteri depline pentru a-și decide propriul destin și propria lor calitate de membru și ce se întâmplă pe teritoriile lor. Suveranitatea Bulgariei este mai presus de orice”, a spus Petkov reporterilor sâmbătă (22 ianuarie), întrebat despre insistența Rusiei ca NATO să se retragă din Bulgaria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: