luni

13 mai, 2024

27 septembrie, 2023

Bulgaria nu va adopta o linie dură pentru a încerca să ridice vetoul Austriei față de intrarea sa în spațiul Schengen în condițiile în care și Olanda se opune aderării Sofiei, au declarat pentru Euractiv mai multe surse diplomatice din capitala bulgară.

Guvernul condus de premierul Nikolai Denkov va miza în schimb pe cartea diplomației, sperând că, dacă Olanda va fi convinsă să renunțe la opoziție, Austria va ceda și ea.

Schengen, principal obiectiv de politică externă al Sofiei

„Bulgaria a implementat în ultimele luni o serie de reforme menite să consolideze statul de drept și lupta împotriva corupției. Reforme dificile au fost amânate ani de zile. Aceste eforturi trebuie să continue”, a declarat pentru Euractiv fostul ministrul bulgar al justiției Nadejda Yordanova, în prezent parlamentar al coaliției de guvernare de la Sofia.

Fostul premier Kiril Petkov, președintele comisiei de relații externe în noul parlament, spune la rândul său că noua legislație împotriva corupției este „cheia Bulgariei către Schengen și în lupta reală împotriva corupției”.

La sfârșitul anului trecut guvernul interimar condus de Galab Donev și susținut de președintele Rumen Radev a spus că aderarea la Schengen a devenit principalul obiectiv de politică externă al țării, însă turbulențele politice de la Sofia au împiedicat obținerea sprijinului din partea familiilor politice europene și au contribuit la vetoul Olandei și Austriei.

Președintele Radev a declarat inițial că Bulgaria va adopta o linie dură față de Haga și Viena, dar și-a temperat rapid poziția.

Noul guvern al lui Denkov, susținut de o majoritate pro-UE în parlament, a refuzat la rândul său să adopte o atitudine agresivă, ministerul de externe de la Sofia afirmând într-un comunicat remis pentru Euractiv că „cooperarea bilaterală cu Austria se bazează pe concluziile planului de acțiune al celor două țări împotriva migrației ilegale, implementat la nivelul ministerelor de interne”.

România pare să joace altă carte

În ceea ce privește România, ce așteaptă în tandem cu Bulgaria o decizie favorabilă extinderii Schengen, președintele insistă pe calea diplomatică, însă guvernul are o atitudine mai contondentă.


În urmă cu o săptămână, Premierul Ciolacu declarat într-un interviu pentru Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru despăgubiri, dacă Viena își va menține veto-ul privind aderarea României. În interviu, Marcel Ciolacu a precizat că România a pierdut două procente din PIB din cauza veto-ului Austriei.

În urmă cu două zile, premierul revenea asupra subiectului: ”Dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderarii României la spațiul Schengen voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca in acest demers și e un atac al statului român, nu al unei persoane fizice, unde sunt alte proceduri, eu vreau să am ca parteneri în acest atac la CJUE pe Consiliul UE, Parlamentul UE si CE, care ne susțin și au declarat acest lucru”

Premierul Ciolacu a confirmat și faptul că România se opune accesului a doi ofiţeri ai armatei austriece la reuniuni ale NATO, după ce informația a apărut în HotNews în cursul weekendului.

***


Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: