luni

15 iulie, 2024

amenda rovinietă românia autostradă

22 ianuarie, 2024

Bulgaria și Grecia caută fonduri pentru a aduce până la granița cu România două importante culoare de transport, conform Euractiv Bulgaria. Proiectele celor două țări vor aduce până la granița cu România proiecte importante, precum Coridorul 8, care începe de la Durres, Albania, și culoarul ce pornește din Salonic.

Guvernul bulgar nu a negat această posibilitate și a adăugat că Bulgaria și Grecia lucrează în cadrul unui acord de interes comun.

„Guvernul bulgar lucrează pentru un acord complex cu Grecia privind interesul economic reciproc. Odată finalizat, toate instrumentele posibile vor fi folosite pentru furnizarea sa financiară, întrucât este vorba de proiecte complexe, de anvergură și cu mai multe componente”, se arată în răspunsul guvernului bulgar către Euractiv.


La începutul săptămânii trecute, ministrul Apărării Todor Tagarev a anunțat că Bulgaria va investi 6 miliarde de euro în infrastructură civilă, care va sprijini și scopuri militare, având în vedere riscurile agresiunii ruse în Ucraina. Ministrul nu a precizat însă unde va găsi țara finanțare.

Războiul din Ucraina a urcat aceste coridoare pe lista priorităților – sunt necesare pentru dislocarea rapidă a forțelor NATO

Printre proiecte se numără construcția Coridorului de transport 8 între portul albanez Durres și Varna, cel mai mare oraș bulgar de la Marea Neagră. Celălalt proiect major este construirea unei autostrăzi între cel mai mare port românesc Constanța și Salonic, care trece prin porturile bulgare Varna și Burgas.

Aceste legături de transport sunt esențiale pentru securitatea flancului estic, având în vedere planurile de desfășurare în Bulgaria a unei brigăzi NATO cu un efectiv de peste 1.500 de soldați.

Războiul din Ucraina a transformat culoarul rutier din orașul grec Salonic prin Kavala, Alexandroupolis, Burgas și Varna până în portul românesc Constanța într-unul deosebit de important, planurile fiind ca acesta să fie extins până în Moldova.


Săptămâna trecută, amiralul șef al Apărării,Emil Eftimov, a explicat că aceste drumuri sunt importante pentru dislocarea rapidă a forțelor NATO. Potrivit informațiilor Euractiv, în pofida importanței lor strategice, proiectele pot fi implementate în până la șase ani.

Legăturile spre România

Unul dintre aceste coridoare este autostrada de la Marea Neagră, de 113 kilometri, între orașele bulgare Varna și Burgas, care, până la începutul războiului din Ucraina, nu era considerată un coridor de transport european important și nu avea șanse de finanțare de la Bruxelles.

Autostrada Mării Negre, despre care se discută în Bulgaria încă din anii 1970, încă nu are documente de construcție pregătite.

În aprilie 2024, este planificată încheierea unui contract pentru elaborarea unei evaluări de mediu, a declarat Agenția Bulgară pentru Infrastructura Rutieră pentru Euractiv.

Evaluarea de mediu este de așteptat să fie gata în 2025, iar dacă nu există nicio cale de atac, construcția autostrăzii ar putea începe la sfârșitul anului 2025.

Celălalt proiect major este extinderea drumului între granița României și Varna, care are aproape 90 km lungime.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Mai este mult pâna departe!
    Germania a construit în 3 ani, între 1933 și 1936 1000 de kilometri de autostradă, cu tehnologia de atunci.
    Cât a facut România între 1967 și 2023.
    Iar aici trei tari care vor face mare lucru.
    Dar chiar e fezabil proiectul ăsta?
    Am rezerve mari!😵

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Mai este mult pâna departe!
    Germania a construit în 3 ani, între 1933 și 1936 1000 de kilometri de autostradă, cu tehnologia de atunci.
    Cât a facut România între 1967 și 2023.
    Iar aici trei tari care vor face mare lucru.
    Dar chiar e fezabil proiectul ăsta?
    Am rezerve mari!😵

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: