miercuri

24 aprilie, 2024

9 iunie, 2014

Bulgaria suspendă lucrările la South Stream până primeşte undă verde de la Comisia Europeană, a anunţat duminică premierul Plamen Oreşarski, citat de agenţiile de presă.

Este o solicitare făcută săptămâna trecută de Bruxelles, care a început o procedură de infringement împotriva Bulgariei şi investighează modul în care au fost atribuite contractele de construire a gazoductului.

„Am discutat chestiunea South Stream şi despre cerinţa Comisiei Europene”, le-a spus premierul bulgar unor senatori americani aflaţi în vizită la Sofia, adăugând şi că proiectul va continua după ce toate preocupările UE îşi vor găsi răspunsul.


Şi Statele Unite sunt îngrijorate referitor la acest proiect. Ambasadorul SUA în Bulgaria, Marcie Ries, a afirmat vineri că SUA sunt profund preocupate de alegerea firmei Stroytransgaz pentru a construi porţiunea bulgară a gazoductului, o firmă care aparţine consorţiului lui Ghenadi Timcenko, om de afaceri rus apropiat lui Vladimir Putin şi aflat pe lista sancţiunilor impuse de SUA.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Energie a spus că Rusia nu a primit nicio notificare din partea Bulgariei referitor la întreruperea locrărilor gazoductului. „Intenţionăm să discutăm acest subiect mâine (n.r. adică luni) în întâlnirea cu Ottinger (n.r. comisarul european pentru energie)”, a spus acesta.

Reprezentanţi ai Rusiei, Ucrainei şi Comisiei Europene se întlnesc din nou, luni seara, la Bruxelles, pentru a discuta modalităţi de rezolvare a disputei privvind preţul gazelor naturale.

Gazprom, un proiect politic, instrument de influenţă al Rusiei

South Stream a fost şi este un proiect politic, prin care Gazprom îşi manifestă influenţa şi cultivă dependenţa Europei de resursele ruse.


Pentru multă vreme, gazoductul rusesc a fost la concurenţă cu proiectul european Nabucco, menit să aducă gazul azer în Europa şi să fie o alternativă la gazul rusesc. Nabucco avea pe traseul său şi România. Proiectul a murit însă anul trecut, când azerii au ales alt gazoduct, TAP (Grecia, Albania, Italia)ca alternativă la transportul gzului lor in Europa.

South Stream are o capacitate de transport de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an şi ar urma să transporte 12% din cantitatea de gaz consumată anual în Europa. Finalizarea proiectului ar trebui să aibă loc în 2018 şi este traseul gazelor ruseşti spre Europa, ocolind Ucraina.

UE are motive să creadă că au fost încălcare legile concurenţei în atribuirea de contracte publice. South Stream Bulgaria, un joint venture între Bulgaria şi Gazprom, de 50% – 50%, a primit contracte de proiectare, finanţare, construcţie şi operare a gazoductului fără o procedură concurenţială de achiziţii publice.

UE mai este de asemenea îngrijorată că potrivit acordului încheiat între Bulgaria şi Rusia, compania South Stream Bulgaria poate alege preferenţial firme din cele două ţări în subcontractrea lucrărilor la proiect.

Îngrijorările Comisiei vizează relațiile Bulgaria-Rusia

Problemele sunt însă mai vechi. Potrivit Euractiv.com, Comisia a trimis autorităţilor bulgare, în luna august a anului trecut, o scrisoare în care analiza în detaliu acordul Bulgaria-Rusia.

Documentul de şase pagini, adresat ministrului Energiei, nu a fost niciodată făcut public, în ciuda presiunilor unor parlamentari bulgari pentru a se întâmpla acest lucru.

Toate cele 7 acorduri semnate de statele prin care va trece conducta încalcă regulile pieţei energetice europene, care prevăd o separare între producătorii de energie şi distribuitori, însă scrisoarea identifica, în cazul Bulgariei, şi alte probleme:

Bulgaria s-a angajat să acorde cel mai favorabil regim de taxare Gazpromului, ceea ce încalcă, potrivit Comisiei, regulile privind ajutorul de stat

Acordul stipulează că firmele din Grecia şi Bulgaria vor fi subcontractante, iar o altă prevedere arată că vor fi favorizate, vor avea prioritate firmele părţilor semnatare, adică bulgăreşti şi ruse, ceea ce încalcă legile concurenţei din UE

Acordul mai stipulează că tarifele pentru folosirea gazoductului ar fi stabilite „de companie”, adica de joint venture Bulgaria-Gazprom, ceea ce este în contradicţie cu puterile reglementatorilor naţionali de a aproba tarifele în concordanţă cu legile UE

Influenţa Rusiei în Bulgaria preocupa cancelariile occidentale

De la izbucnirea crizei din Ucraina şi noul război rece care pare să fi rezultat între Occident şi Rusia după invazia şi anexarea Crimeei, Occidentul este atent al inffluenţa Rusiei în Europa şi la modurile în care se manifestă ea.

Au apărut îngrijorări în Germania privind faptul că Rusia foloseşte influenţa sa în Bulgaria ca pe un cal troian în Europa.

Rapoarte interne ale guvernului federal german, obţinute de Der Spiegel, ar arăta că Moscova transformă Sofia într-un cap de pod către Uniunea Europeană. Relaţiile dintre Rusia şi Bulgaria ar fi atât de strânse, încât Kremlinul ar influenţa direct procesul legislativ.

În sprijinul acestei afirmaţii vine conţinutul unor scrisori confidenţiale ale Gazprom către guvernul de la Sofia, publicate în presa bulgară acum ceva vreme.

Gigantul energetic rus ar fi dictat formulările legislative care privesc contrucţia gazoductului South Stream. Guvernul bulgar a stabilit că sectorul bulgăresc din South Stream este doar „o simplă bucată de legătură”, pentru a-l sustrage din jurisdicţia reglementărilor europene şi a intrat astfel în conflict cu Comisia Europeană.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: