sâmbătă

3 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 septembrie, 2021

Rumen Radev

Bulgaria va organiza alegeri prezidenţiale pe data de 14 noiembrie, a decis joi parlamentul, pe fondul unei incertitudini politice prelungite, scrie Reuters, preluată de Agerpres. 

Tot în noiembrie se profilează și a treia rundă de alegeri parlamentare din acest an, după un eșec al încercării de formare a unui guvern de coaliție.

Preşedintele Rumen Radev, unul dintre politicienii cei mai populari din Bulgaria, a declarat că va candida pentru un nou mandat de cinci ani la preşedinţie, o funcţie cu puteri mai degrabă ceremoniale.


El este este susţinut de socialişti şi de formaţiunea populistă „Există un astfel de popor” (ITN), condusă de fostul animator de televiziune Slavi Trifonov.

Ceilalți candidați urmează să fie prezentați curând de partide.

De asemenea, o nouă rundă de alegeri parlamentare, a treia în acest an, care ar putea avea loc în noiembrie, se profilează în Bulgaria după ce încă un partid, al socialiştilor, a eşuat în tentativa de a forma un guvern de coaliţie în urma scrutinului desfăşurat la 11 iulie. Partidul Socialist, a treia forţă în Adunarea Naţională, nu a reuşit să reunească o majoritate parlamentară, oferta lor fiind respinsă de trei partide de protest, văzute ca posibili parteneri.

Un nou eşec de a forma o majoritate guvernamentală îl va obliga pe preşedintele Radev să dizolve parlamentul, să numească un nou guvern interimar şi să convoace alegeri parlamentare în termen de două luni.


GERB, partidul de centru-dreapta al fostului premier Boiko Borisov, a obţinut în iulie 23,9% din voturi la alegerile parlamentare. Noul partid anti-sistem „Există un astfel de popor” (ITN), ss-a pe poziţia a doua, foarte aproape, obţinând 23,7% din voturi la acest scrutin.

Formaţiunile anti-corupţie „Bulgaria Democrată” şi „În picioare! Mafia, afară!”, potenţialii partenerii de coaliţie ai ITN, au primit 12,6%, respectiv 5% din voturi.

Socialiştii au obţinut 13,6%, iar partidul MRF, al etnicilor turci, 10,6%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: