vineri

29 martie, 2024

8 februarie, 2019

Guvernul a aprobat vineri proiectul de buget pe 2019. Acesta a fost fundamentat pe creștere economică de 5,5% și un deficit bugetar de 2,55% din PIB.

Veniturile bugetare ar urma să se ridice la 342,7 miliarde de lei (341,4 miliarde de lei în varianta publicată la sfârșitul lunii ianuarie), echivalentul a 33,5% din PIB și cheltuieli totale de 368,8 miliarde de lei (față de 367,5 miliarde de lei în varianta publicată anterior), echivalentul a 37,1% din PIB.

Principalele cheltuieli: asistență socială – 107,6 miliarde de lei, cheltuieli de personal – 102,5 miliarde de lei, investiții – 49,6 miliarde de lei și bunuri și servicii – 46,5 miliarde de lei.


”În sănătătate, iar un domeniu care sper şi sunt convins de fapt că noul preşedinte al CNSAS alături e MS şi MFP vor analiza şi vor face ca acest buget de peste 37 miliarde lei pentru Casa de Sănătate să fie utilizat în cel mai eficient mod. E important de menţionat că toate programele de sănătăte sunt acoperite integral cu necesarul de finanţare pentru 2019”, a spus Teodorovici.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a precizat, după ședința de Guvern, că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) are în buget un target de venituri fiscale colectate de 28%, însă plafonul cerut de Finanțe este de 30%.

”Nivelul pe care ANAF trebuie să îl aducă în acest an este de 30%. Este obligația ANAF pentru acest an, pentru că trebuie să luăm acele măsuri de care tot vorbim an de an, o colectare mai bună a TVA, scăderea evaziunii fiscale, la vamă lucrurile nu stau cum ne-am dori”, a declarat Teodorovici.

ANAF trebuie să colecteze în plus șase miliarde de lei ca urmare a optimizării activității.


În ceea ce privește alocările bugetare, Teodorovici a precizat că executivul a avut în vedere creșterea cheltuielilor pentru mai multe domenii considerate prioritare: la Sănătate s-au alocat cu șase miliarde de lei, la Educație s-au alocat cu 9,8 miliarde de lei în plus, iar la investiții cu 15,4 miliarde de lei în plus față de 2018.

Bugetele locale:

  • Consiliile Județene (CJ) vor primi 250 de lei pe locuitor, față de 250 de lei anul trecut, plafonul maxim fiind de 275 de milioane de lei.
  • Primăriile de municipiu vor primi 60% din impozitul pe venit, plafonul minim fiind de 12 milioane de lei.
  • Primăriile de orașe vor primi tot 60% din impozitul pe venit, plafonul minim fiind de 6 milioane de lei.
  • Pentru primăriile de comune, suma alocată pe locuitor a crescut la 1.000 de lei, față de 750 de lei anul trecut, cu un plafon minim 2 milioane de lei.
  • Primăria Capitalei va primi 49% din impozitul pe venit colectat la nivelul Bucureștiului.
  • Primăriile de sector vor primi 1.250 de lei pe locuitor.

Pentru echilibrarea bugetelor locale, se vor repartiza în mod egal la Consiliile Județene pentru finanțarea bugetelor de funcționare ale comunelor și pentru cofinanțarea proiectelor locale 7,5% din impozitul pe venit. Teodorovici a precizat că este vorba despre 28,4 milioane de lei pentru fiecare CJ în parte.

”Anul acesta este o creștere substanțială la nivel local. Alocările sunt de 47,2 miliarde de lei”, a precizat ministrul Finanțelor, 22,2 miliarde de lei din impozitul pe venit, 11,4 miliarde de lei din cotele defalcate de TVA, 3,3 miliarde de lei tot din TVA pentru alte cheltuieli și 10,3 miliarde de lei subvenții de la diferite ministere.

Teodorovici a precizat că bugetul serviciilor secrete au rămas neschimbate, pentru orice modificare fiind nevoie de avizul CSAT, situație care ar fi prelungit adoptarea bugetului.

În ceea ce privește eventuale modificări ale OUG 114, ministrul a precizat că nu dorește să ofere informații despre acest aspect, dar că ”legislația este modificabilă. Discuții au avut loc, au loc și credința mea este că lucrurile se vor așeza cum ne dorim cu toții”.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: