fbpx

Analiză

Observații pe scăderea cu 5,1% a PIB pe primele 3 trimestre

Produsul Intern Brut pe al treilea trimestru din 2020 a consemnat o scădere de -6% atât în termeni reali cât și pe seria ajustată sezonier… Mai mult

15.11.2020

Europa

Comisia Europeană: În România există riscul ca școala online să agraveze inegalitățile deja accentuate. Observațiile de țară

“Există riscul ca din cauza trecerii la învățarea la distanță să se agraveze inegalitățile deja accentuate”, avertizează Comisia Europeană, în Monitorul educației și formării profesionale… Mai mult

12.11.2020

La obiect

GFK: România, statul UE cel mai lovit de pandemie în puterea de cumpărare. Disparitățile regionale

România a fost cel mai afectat stat de pandemie din UE la nivelul puterii de cumpărare a consumatorilor, potrivit unui studiu publicat la nivel european… Mai mult

11.11.2020

La obiect

Septembrie 2020 – În pofida pandemiei, avansul salariului real revine la peste 5 procente

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna septembrie 2020 a fost de 5.414 lei, cu 77 de lei sau 1,4% mai… Mai mult

10.11.2020

București – Sistemul de termoficare face implozie: 3 spitale și 3 cartiere fără apă caldă și căldură

de Mariana Bechir , 28.11.2019

UPDATE 19.15: RADET a anunțat că, joi, în jurul orei 17.00, a avut loc o avarie și la Magistrala de termoficare Grozăvești – Grivița.

Echipele regiei sunt la fața locului pentru operațiunea de evacuare a apei din galerie, urmând ventilarea, înlocuirea tronsonului afectat și ulterior repunerea în funcțiune, acțiuni ce sunt estimate a dura între 12 și 14 ore.

Magistrala are o vechime de 40 de ani, mai precizează RADET.

****

Știrea inițială:

Trei spitale din București au rămas joi dimineața fără apă caldă și căldură din cauza avariilor RADET, iar înștiințarea le-a sosit după două ore de la sistarea furnizării agentului termic. Joi seara, va fi oprită și apa rece, intervalul cel mai scurt estimat pentru reparații fiind de 24 de ore.

Până la ora 24.00, în varianta optimistă, va fi sistat agentul termic și în cartierele Apusului (din Sectorul 6) și Aviaţiei (Sectorul 1, în nordul Capitalei).

Cele trei spitale sunt situate pe platforma Fundeni și fac parte dintre mari unităţi medicale:

 • Institutul Oncologic Fundeni
 • Institutul Clinic Fundeni
 • Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.

Ministerul Sănătății somează Primăria Capitalei să rezolve urgent problema: Poate fi afectat actul medical

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că lipsa agentului termic poate afecta calitatea actului medical şi solicită Primăriei Capitalei să ia măsuri urgente cu privire la activitatea şi modul de comunicare în cazul RADET.

“În toate cele trei locaţii se vor face eforturile necesare şi vor fi utilizate surse alternative pentru asigurarea căldurii şi a apei calde.

Suplimentar, am cerut reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să verifice la faţa locului care este situaţia şi să îndrume echipele de management pentru a lua măsurile necesare care se impun.

Dar este regretabil că evenimente de această natură continuă şi nu putem fi de acord ca, în plină iarnă, pacienţii să fie puşi în astfel de situaţii”, a declarat Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Până la restabilirea situației, spitalele vor utiliza sistemele de aer condiționat, care există în sălile de operații, secțiile ATI, dar nu și în saloane.

Reamintim că săptămâna trecută alte două spitale au rămas fără apă caldă și căldură, timp de 48 de ore:

 • Spitalul de Copii „Marie Curie”
 • Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu

RADET își cere scuze și arată spre conductele vechi

“RADET îşi cere scuze bucureştenilor pentru disconfortul creat, cu precizarea că în ultimii doi ani a început un amplu program de înlocuire şi modernizare a conductelor de termoficare, însă trebuie să avem în vedere faptul că sistemul de termoficare a fost construit în 20 de ani, ceea ce înseamnă un ritm de 50 km/an”, arată RADET într-un comunicat transmis joi.

În document, regia explică motivele acestor situații:

 • pe platforma Fundeni situația a fost produsă de avaria magistralei de termoficare 2Dn 600, veche de 43 de ani. Magistrala ar fi trebuit înlocuită cu 23 de ani în urmă.
 • în cartierul Aviaţiei s-a produs o avarie pe o magistrală de termoficare Dn700, poziţionată înaintea zonei unde deja se înlocuiesc tronsoane din perimetrul străzii Nicolae Caramfil. Magistrala are o vechime de 36 de ani. Menţionăm că înlocuirea celor mai afectate tronsoane a început în vara acestui an, precizează RADET.
 • în zona Apusului din Sectorul 6, avaria a apărut pe tronsonul care alimentează această zonă, conducta Dn400, reţeaua fiind veche de 54 de ani.

Rețeaua

 • Societatea Primăriei Capitalei asigură distribuția și furnizarea energiei termice către jumătate de milion de apartamente din București și câteva mii de instituții.
 • Primăria recunoaşte pierderi tehnologice de 28%, pe care le acoperă din bugetul Capitalei.
 • Bucureștiul are a doua cea mai extinsă rețea de termoficare urbană din lume, după Moscova: peste 950 de kilometri de rețea primară, alți peste 2.900 km de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice.

Subvenția și consumatorul vulnerabil

Subvenția pentru căldura bucureștenilor este cea mai ridicată din țară – tariful aprobat la sfârșitul anului trecut a fost de 400 de lei pe gigacalorie, din care 223 de lei trebuiau plătiți de PMB.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent că România va defini și ea comsumatorul vulnerabil, precum impune UE, astfel încât subvențiile la căldură să nu mai fie acordate tuturor, inclusiv milionarilor, ci doar gospodăriilor cu nivel de trai redus.

“Trebuie ca subvenţia să se ducă către acei oameni care au nevoie. Practic, în acest moment, întreaga populaţie a României este subvenţionată, însă acest lucru trebuie să se oprească. Doar oamenii care au nevoie trebuie ajutaţi şi de aceea acest concept al consumatorului vulnerabil“, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Faliment în prag de iarnă: Gabriela Firea i-a asigurat pe bucureșteni că nu vor rămâne fără căldură

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, pe 11 noiembrie, falimentul Regiei.

Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea:

Dacă activitatea regiei nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii şi al bunurilor din patrimoniu către o altă întreprindere publică.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea:

Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. 

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.11.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Marea Britanie creează o autoritate de supraveghere a giganților tech precum Facebook și Google și de reglementare specială a acestora

Raluca Florescu

Autoritățile britanice au decis crearea unui set de reglementări speciale pentru marile companii din domeniul tehnologic precum Facebook și Google, și crearea unei noi autorități… Mai mult

Europa

Franța / Pedeapsă cu închisoarea pentru cei care batjocoresc o persoană care vorbește cu accent

Iulian Soare

Camera inferioară a parlamentului francez a aprobat joi o lege ce sancționează discriminarea pe baza accentului unei persoane, numind practica „o formă de rasism”. Textul,… Mai mult

Stiri

Document / Guvernul analizează, în primă lectură, ajutorul de stat pentru turism și HoReCa

Alexandra Pele

Guvernul analizează, în primă lectură, în ședința de vineri, proiectul de OUG privind acordarea unui ajutor nerambursabil companiilor din turism și HoReCa. Acestea ar urma… Mai mult

Europa

Digital și ecologic – prioritățile Greciei în folosirea fondurilor de relansare

Vladimir Ionescu

Grecia intenționează să cheltuiască mai mult de jumătate din cele 32 de miliarde de euro pe care le va obține din fondul de redresare al… Mai mult

Europa

Întîlnire între premierii Ungariei și Poloniei: își mențin veto-ul la mecanismul de condiționare a fonduri europene

Iulian Soare

Ungaria şi Polonia insistă că accesul la bugetul multianual al Uniunii Europene şi la fondul de redresare nu poate fi condiţionat de respectarea statului de… Mai mult

Stiri

Legea pentru scutirea de taxe a unor activități economice de pe insule – atacată la CCR

Vladimir Ionescu

Președintele Klaus Iohannis a atacat la CCR legea ce exceptează de la plata obligațiilor fiscale unele activități economice de pe insule și grinduri, proiect inițiat… Mai mult

Stiri

Cercetarea, „călcâiul lui Ahile” în dezvoltarea României

Marin Pana

România a rămas pe ultimul loc în UE din perspectiva intensității cheltuielilor de cercetare-dezvoltare (R&D abrevierea din lb. engleză) în anul 2019, potrivit datelor complete… Mai mult