sâmbătă

27 aprilie, 2024

28 noiembrie, 2019

UPDATE 19.15: RADET a anunțat că, joi, în jurul orei 17.00, a avut loc o avarie și la Magistrala de termoficare Grozăvești – Grivița.

Echipele regiei sunt la fața locului pentru operațiunea de evacuare a apei din galerie, urmând ventilarea, înlocuirea tronsonului afectat și ulterior repunerea în funcțiune, acțiuni ce sunt estimate a dura între 12 și 14 ore.


Magistrala are o vechime de 40 de ani, mai precizează RADET.

****

Știrea inițială:

Trei spitale din București au rămas joi dimineața fără apă caldă și căldură din cauza avariilor RADET, iar înștiințarea le-a sosit după două ore de la sistarea furnizării agentului termic. Joi seara, va fi oprită și apa rece, intervalul cel mai scurt estimat pentru reparații fiind de 24 de ore.


Până la ora 24.00, în varianta optimistă, va fi sistat agentul termic și în cartierele Apusului (din Sectorul 6) și Aviaţiei (Sectorul 1, în nordul Capitalei).

Cele trei spitale sunt situate pe platforma Fundeni și fac parte dintre mari unităţi medicale:

  • Institutul Oncologic Fundeni
  • Institutul Clinic Fundeni
  • Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu.

Ministerul Sănătății somează Primăria Capitalei să rezolve urgent problema: Poate fi afectat actul medical

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că lipsa agentului termic poate afecta calitatea actului medical şi solicită Primăriei Capitalei să ia măsuri urgente cu privire la activitatea şi modul de comunicare în cazul RADET.

„În toate cele trei locaţii se vor face eforturile necesare şi vor fi utilizate surse alternative pentru asigurarea căldurii şi a apei calde.

Suplimentar, am cerut reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să verifice la faţa locului care este situaţia şi să îndrume echipele de management pentru a lua măsurile necesare care se impun.

Dar este regretabil că evenimente de această natură continuă şi nu putem fi de acord ca, în plină iarnă, pacienţii să fie puşi în astfel de situaţii”, a declarat Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Până la restabilirea situației, spitalele vor utiliza sistemele de aer condiționat, care există în sălile de operații, secțiile ATI, dar nu și în saloane.

Reamintim că săptămâna trecută alte două spitale au rămas fără apă caldă și căldură, timp de 48 de ore:

  • Spitalul de Copii „Marie Curie”
  • Centrul de Recuperare Neuropsihomotorie Dr. Nicolae Robănescu

RADET își cere scuze și arată spre conductele vechi

„RADET îşi cere scuze bucureştenilor pentru disconfortul creat, cu precizarea că în ultimii doi ani a început un amplu program de înlocuire şi modernizare a conductelor de termoficare, însă trebuie să avem în vedere faptul că sistemul de termoficare a fost construit în 20 de ani, ceea ce înseamnă un ritm de 50 km/an”, arată RADET într-un comunicat transmis joi.

În document, regia explică motivele acestor situații:

  • pe platforma Fundeni situația a fost produsă de avaria magistralei de termoficare 2Dn 600, veche de 43 de ani. Magistrala ar fi trebuit înlocuită cu 23 de ani în urmă.
  • în cartierul Aviaţiei s-a produs o avarie pe o magistrală de termoficare Dn700, poziţionată înaintea zonei unde deja se înlocuiesc tronsoane din perimetrul străzii Nicolae Caramfil. Magistrala are o vechime de 36 de ani. Menţionăm că înlocuirea celor mai afectate tronsoane a început în vara acestui an, precizează RADET.
  • în zona Apusului din Sectorul 6, avaria a apărut pe tronsonul care alimentează această zonă, conducta Dn400, reţeaua fiind veche de 54 de ani.

Rețeaua

  • Societatea Primăriei Capitalei asigură distribuția și furnizarea energiei termice către jumătate de milion de apartamente din București și câteva mii de instituții.
  • Primăria recunoaşte pierderi tehnologice de 28%, pe care le acoperă din bugetul Capitalei.
  • Bucureștiul are a doua cea mai extinsă rețea de termoficare urbană din lume, după Moscova: peste 950 de kilometri de rețea primară, alți peste 2.900 km de rețea secundară și peste 1.000 de puncte și module termice.

Subvenția și consumatorul vulnerabil

Subvenția pentru căldura bucureștenilor este cea mai ridicată din țară – tariful aprobat la sfârșitul anului trecut a fost de 400 de lei pe gigacalorie, din care 223 de lei trebuiau plătiți de PMB.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat recent că România va defini și ea comsumatorul vulnerabil, precum impune UE, astfel încât subvențiile la căldură să nu mai fie acordate tuturor, inclusiv milionarilor, ci doar gospodăriilor cu nivel de trai redus.

“Trebuie ca subvenţia să se ducă către acei oameni care au nevoie. Practic, în acest moment, întreaga populaţie a României este subvenţionată, însă acest lucru trebuie să se oprească. Doar oamenii care au nevoie trebuie ajutaţi şi de aceea acest concept al consumatorului vulnerabil“, a explicat ministrul Virgil Popescu.

Faliment în prag de iarnă: Gabriela Firea i-a asigurat pe bucureșteni că nu vor rămâne fără căldură

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, pe 11 noiembrie, falimentul Regiei.

Administratorul judiciar al RADET, Gheorghe Piperea:

Dacă activitatea regiei nu mai poate fi salvată prin reorganizare judiciară, lichidarea planificată este necesară pentru transferul ordonat al afacerii şi al bunurilor din patrimoniu către o altă întreprindere publică.

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea:

Am luat măsuri din timp pentru a putea garanta continuitatea agentului termic în Capitală. Fac precizarea că o eventuală lichidare a RADET nu înseamnă dispariția sistemului de termoficare, pentru că activitatea Regiei va fi preluată de Compania Municipală Termoenergetica. 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: