sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 martie, 2021

Klaus Iohannis s-a declarat miercuri foarte îngrijorat de situația epidemică din România, dar, a spus el, în acest moment, carantinarea Capitalei nu este o soluție, ci este nevoie doar de restricții suplimentare și de respectarea lor. „Doar cu restricţii suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem faţă acestui val trei”, a spus șeful statului.

De asemenea, el a adăugat că nici el și nici Guvernul nu sunt de acord cu o carantină la nivel național.

„Situația din București este complicată. Cred că pentru București este nevoie să se ia restrucții suplimentare. Sper ca cei din Comitetul bucureștean să fie înțelepți și să ia decizii corecte. Restricții sunt necesare acolo unde se formează aglomerații în special în weekend, probabil vor trebui schimbate orele de deschidere și pentru magazine și pentru malluri. Să nu facem o confuzie între restricții suplimentare și carantinare. Nu cred că în această etapă carantinarea pentru București este o soluție”, a declarat președintele Iohannis, în timpul unei vizite la Dăbuleni.


”Setul de măsuri de care dispun autoritățile este cunoscut, sunt restricțiile în vigoare în toată țara. Evident este campania de vaccinare care prinde din ce în ce mai multă viteză. Acest val 3 nu dispare de la sine. Pentru a domoli acest val 3 este nevoie de respectarea restricțiilor și de accelerarea campaniei de vaccinare. Sunt foarte îngrijorat, situația este extrem de serioasă, fac un apel la toți românii să respecte restricțiile și să se înscrie la vaccinare”, a mai spus șeful statului.

El a insistat că nici el, nici Guvernul, nu sunt de acord cu impunerea unei carantine naționale și a criticat autoritățile din sănătate că nu au pregătit mai multe locuri de tratare a pacienților cu coronavirus: „S-a creat în ianuarie, februarie impresia că pandemia cumva a trecut, o impresie, din păcate, greşit (…) Autorităţile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID şi suntem în această situaţie când practic în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricţii suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem faţă acestui val trei”, a adăugat Klaus Iohannis.

Rata de infectare a avansat miercuri la 6,37 la 1.000 de locuitori

Rata de infectare în București a urcat miercuri la 6,37 de cazuri de Covid-19 la 1.000 de locuitori, rată cumulată la 14 zile, față de 6,22 cât s-a raportat marți, prima zi de depășire a pragului de 6 la 1.000, de la care se impune analizarea instituirii carantinei la nivel local, conform reglementărilor.

Autoritățile încearcă însă evitarea unui lockdown în Capitală, orașul cu cea mai mare contribuție la PIB, și încearcă să identifice soluții eficiente pentru diminuarea infectărilor.


Prefectul Capitalei, Alin Stoica, așteaptă și miercuri propunerile instituțiilor implicate, propuneri care să fie argumentate și însoțite de o analiză privind efectul acestora.

Noile măsuri vor fi decise de către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București, careva avea loc probabil joi.

Cei mai mulți membri ai Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă s-au pronunțat până acum, a explicat Alin Stoica, pentru menținerea măsurilor aflate în vigoare și înăsprirea controalelor. Sunt propuse mai multe scenarii suplimentare, printre care interzicerea deplasărilor non-esențiale între orele 18.00 și 05.00, închiderea mall-urilor în weekend și suspendarea activităţii societăţilor comerciale şi operatorilor economici ce încalcă de trei ori restricțiile.

La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 6.136 de cazuri noi de Covid-19, din 40.000 de teste. De asemenea, au fost raportate 137 de decese, iar 1.351 de pacienți sunt internați la ATI în stare foarte gravă.

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat la Digi24 că, din cauza numărului foarte mare de pacienți în stare critică, în secțiile ATI Covid mai sunt primite doar cazurile extrem de severe.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: