luni

2 octombrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2020

Compania aeriană belgiană Brussels Airlines se află practic în faliment. Un grup de experți analizează în prezent variantele de salvare ale companiei, între care se află soluția naționalizării, transmite postul belgian LN24.

Unul dintre efectele colaterale ale pandemiei care lobește Belgia și întreaga lume: compania aeriană Brussels Airlines ar putea reveni, în scurt timp, în proprietatea statului. Surse guvernamentale citate de LN24 afirmă că un grup de experți, între care Pierre Wunsch (Banca Națională), Koen Van Loo (SFPI) și Olivier Vanderijst (SRIW), elaborează în prezent planuri de salvare a companiei.

Brussels Airlines, care nici înainte de criza coronavirus nu stătea bine din punct de vedere economic, ”se află teoretic în faliment”, afirmă unul dintre experți


Brussels Airlines, care deține 45 de aeronave, este în proprietatea exclusivă a grupului german Lufthansa, care a achiziționat compania belgiană în tranșe: a plătit 65 de milioane euro în 2008 și a finalizat tranzacția în 2016, plătind încă 1 milion pentru a deține 100% din acțiunile companiei.

Nevoia de lichiditate a companiei belgiene este estimată oficial la 200 milioane euro, însă anumiți experți afirmă că pentru a traversa criza Brussels Airlines ar avea nevoie de 290 milioane euro, iar înafară de lichidități trebuie și recapitalizată compania.

Televiziunea belgiană afirmă că, în condițiile în care germanii de la Lufthansa sunt ei înșiși confruntați cu dificultăți financiare, este puțin probabil să fie interesați în salvarea filialei belgiene.

Compania aviatică este principalul jucător al pieței interne, deținând singură 40% din traficul derulat pe principalul aeroport din Belgia, Zaventem.


Brussels Airlines există, sub o formă sau alta, începând cu anul 2005, când a fost înființată din rămășițele fostei linii aeriene naționale Sabena, care a dat faliment în 2001 după aproape 80 de ani de activitate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: