Franța țintește în continuare un deficit public de 5% în 2023, în ciuda cheltuielilor crescute generate de măsurile de protejare a gospodăriilor de efectele inflației, a declarat luni ministrul Finanțelor și Economiei, Bruno Le Maire (foto), citat de Reuters.
„Trebuie să luăm decizii ferme pentru a atinge ținta de deficit de 5% în 2023”, a spus Bruno Le Maire pentru televiziunea LCI, întrebat dacă ținta de deficit e pusă în pericol de politicile costisitoare de păstrare a puterii de cumpărare a gospodăriilor.
Bruno Le Maire a mai spus în interviu că economia Franței va înregistra o creștere „pozitivă” anul viitor, refuzând însă să ofere o cifră precisă. „Susțin că cifra va fi pozitivă”, a spus ministrul Le Maire.
În 2021, Franța a stabilit un plan pe cinci ani pentru a-și reduce treptat deficitul bugetar majorat de criză, bazându-se pe așteptările unei creșteri economice puternice pentru a evita reduceri drastice ale cheltuielilor.
Prognoza franceză arată astfel:
„Acest program de stabilitate se bazează pe creșterea economiei franceze, care va progresa mai repede decât cheltuielile publice – acesta este un mesaj politic serios”, declara în fața presei președintele Emmanuel Macron la momentul lansării acestui program multianual.
O strategie cu multiple riscuri
Potrivit unei analize Bloomberg, strategia de ”reparare” a finanțelor Franței după creșterea de cheltui în timpul pandemiei Covid este umbrită de riscuri.
După ce și-a pierdut majoritatea în parlament, nu este clar dacă Emmanuel Macron va avea sprijinul pentru revizuirea sistemului de pensii și a indemnizațiilor de șomaj și pentru noi măsuri de creștere a activității economice.
Președintele s-ar putea confrunta cu opoziția atunci când va reduce cheltuielile administrațiilor locale, în timp ce alte măsuri ar putea fi amânate.
Reducerea impozitului pe moștenire, de exemplu, așa cum a promis președintele Macron în timpul campaniei sale, nu este o prioritate. În acest moment, accentul se pune pe reducerea impozitelor pe profit, potrivit declarațiilor ministrului de Finanțe.
***