joi

2 mai, 2024

23 septembrie, 2020

În Marea Britanie, efectele pandemiei au aruncat într-un con de umbră problema Brexitului și în special efectele pe care le-ar putea avea ieșirea fără un acord din UE. Cu toate astea va fi greu să atribui doar pandemiei felul în care va performa economia în perioada următoare, potrivit unui editorial din The Independent.

Chiar presupunând că politicile guvernului de la Londra vor avea efect și vor putea evita o rată crescută șomajului, cel mai probabil rezultatele Brexitului vor fi mult mai de durată decât cele ale pandemiei. O analiză realizată de London School of Economics cu privire la impactul unei ieșiri fără acord sugerează că, pe termen lung, costurile ar fi de două ori mai mari decât cele generate de pandemie, așa cum reies din calculele Bank of England.

O ieșire fără acord ar presupune bariere de ordin fiscal și non-fiscal pentru exporturile Marii Britanii în Uniunea European. Marea Britanie va aplica la rândul său Noul Tarif Global importurilor din UE precum și celor din alte țări, cu care nu are acorduri comerciale.


De asemenea, nu va mai exista liberă circulație.

Toate acestea vor avea implicații majore atât din punct de vedere economic, cât și administrativ, asupra relațiilor comerciale ale Marii Britanii.

Firmele vor deveni reticente în a dezvolta relații comerciale trasfrontalliere, iar unele companii vor găsi cu greu muncitori pentru anumite poziții vacante. E drept, dacă efectele pandemiei se vor face în continuare resimțite, ceea ce înseamnă că atât comerțul cât și călătoriile și fenomenul imigrației vor fi marcate de restricții, atunci impactul unui no-deal Brexit va fi parțial atenuat.

Cum rata șomajului crește accentuat, lipsa imigranților care să acopere pozițiile vacante nu va mai fi o problemă atât de mare. Și cum odată cu pandemia tot mai multe companii au implementat munca de la distanță, noile restricții impuse de Brexit în privința călătoriilor business au un impact limitat.


Însă, Brexitul ar putea afecta te termen lung revenirea economică după pandemie. Schimburile comerciale și investițiile directe ar putea să scadă, ceea ce ar avea un impact asupra productivității. O parte din aceste probleme ar putea fi compensate de schimburile comerciale cu alte state, în special cu SUA, dar în comerț poziționarea geografică e foarte importantă.

Plusurile ieșirii din UE țin de faptul că, fără constrângerile blocului comunitar, Marea Britanie va avea mai multă flexibilitate în politicile de mediu, asupra politicilor care vizează piața muncii dar și în alte aspecte, cum ar fi regulile din domeniul competiției și al ajutorului de stat, ceea ce ar putea conduce la creșterea productivității.

Prin urmare, ieșirea fără un acord din UE va avea în special un impact asupra schimburilor comerciale. Calculele realizate de London School of Economics indică faptul că ecnomia Marii Britanii ar pierde 8% din PIB în decurs de 10 ani, în raport cu situația în care și-ar fi menținut statutul de membru.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: