vineri

1 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2023

Rusia și China vor efectua exerciții militare navale în Oceanul Indian, în largul coastei Africii de Sud, luna viitoare, un alt indiciu al întăririi relațiilor dintre cele două state și cea mai dezvoltată țară a Africii, într-un context global marcat de efectele războiului din Ucraina și de incertitudini economice și financiare, transmite AFP.

Forțele armate sud-africane au confirmat joi că se vor angajat, alături de marinele ruse și chineze, într-un „exercițiu maritim multinațional”, în perioada 17-27 februarie, în largul coastei de est a Africii de Sud, lângă orașele Durban și Richards Bay.

Exercițiile se vor desfășura în preajma aniversării unui an de la invazia Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie și vor aduce mai multă atenție asupra intențiilor Rusiei și Chinei de a câștiga influență globală, dar și asupra refuzului Africii de Sud – o voce importantă pe continentul său – de a se alătura Occidentului în a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina.


Anunțul vine cu câteva zile înainte ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov să viziteze Africa de Sud și să poarte discuții cu omologul său sud-african, Naledi Pandor.

Guvernul sud-african a declarat că are o poziție neutră față de Ucraina și a cerut dialog și diplomație, dar exercițiile navale viitoare au determinat principalul partid de opoziție al țării să acuze guvernul că se alătură Rusiei.

Forța Națională de Apărare a Africii de Sud (SANDF), care încorporează toate forțele armate ale țării, a precizat că exercițiul naval de luna viitoare va „întări relațiile deja înfloritoare dintre Africa de Sud, Rusia și China”. Scopul exercițiilor a fost „împărtășirea abilităților și cunoștințelor operaționale”, a arătat SANDF.

Cele trei state au mai efectuat un exercițiu naval similar în 2019, în Cape Town, în timp ce Rusia și China au organizat exerciții navale comune în Marea Chinei de Est luna trecută.


Africa de Sud, un partener occidental cheie, a fost una dintre numeroasele țări africane care s-au abținut la un vot de anul trecut al Națiunilor Unite care condamna invazia Rusiei. Statele Unite și Uniunea Europeană au sperat că Africa de Sud va sprijini condamnarea internațională a Rusiei și va impulsiona și alte națiuni din Africa să procedeze la fel.

Îmbunătățirea relațiilor cu Africa de Sud este esențială pentru efortul SUA de limitare a influenței Rusiei și Chinei. Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, urmează să viziteze, de asemenea, Africa de Sud săptămâna viitoare.

Relația Africii de Sud cu Rusia este în mare măsură legată de sprijinul pe care Uniunea Sovietică l-a acordat partidului Congresul Național African din Ramaphosa, aflat la guvernare, în lupta sa pentru a înlătura apartheidul, regimul de represiune împotriva majorității negre a țării. Apartheidul s-a încheiat în 1994, când ANC a câștigat primele alegeri democratice din Africa de Sud și Nelson Mandela a devenit președinte.

Africa de Sud este, de asemenea, membră a blocului BRICS al țărilor emergente, alături de Brazilia, Rusia, India și China.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: