vineri

29 martie, 2024

24 iunie, 2016

2

UPDATE 11.30: Francul elvețian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel în raport cu moneda euro de după luna august 2015, și cea mai mare creștere zilnică de la eliminarea pragului cursului de schimb în data de 15 ianuarie 2015.

Grație intervențiilor SNB, cotația euro a urcat de la un minim de 1,0623 franci până la 1,0790 franci.


„După votul din Marea Britanie în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană, francul elvețian a fost supus la presiuni de apreciere. Banca Națională a Elveției (SNB – n. red.) a intervenit pe piețele valutare pentru a stabiliza situația și va rămâne activă pe piață”, a comunicat banca centrală elvețiană.

Reamintim că piețele financiare globale s-au prăbușit vineri după publicarea rezultatelor definitive ale referendumului din Marea Britanie care arată că 51,9% dintre alegători au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

UPDATE: Premierul David Cameron și-a anunțat demisia, după ce britanicii au votat în procent de 51,9% pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

„Cameron este un om terminat și va rămâne în istorie ca politicianul care a pariat locul Marii Britanii în UE”, comentează The Telegraph.


Într-o declarație făcută din fața locuinței oficiale, Downing Street No. 10, el a spus că a luptat cu mintea și inima pentru rămânerea în UE, dar poporul britanic a decis să urmeze altă cale, astfel încât are nevoie de un nou premier.

Va demisiona, a anunțat el, confirmând zvonurile care au circulat înaintea discursului, dar nu a prezentat un calendar.

Însă, un nou prim-ministru va trebui să fie în funcție în toamnă, înainte de conferința conservatorilor (din octombrie), a oferit el un indiciu.

Noul premier va fi cel care va activa Articolul 50, a mai spus David Cameron.

UPDATE 09.00: Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegători au votat în favoarea Brexit-ului.

Rata de participare la vot a fost de 72,2%.

Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.

UPDATE – 8,40: În Scoția și Irlanda de Nord s-a votat pentru rămânerea în UE.

UPDATE – 07.30: Cum au votat provinciile britanice. Numărătoarea s-a încheiat în Irlanda de Nord, Ţara Galilor, Scoţia, Gibraltar şi Insulele Orkney şi Shetland. Încă 29 de centre de numărare din Anglia mai trebuie să anunţe rezultatele. Grafic, situaţia se prezintă astfel:

5
Click pentru mărire

UPDATE 07.15: Au mai rămas doar 38 de secţii de numărare să anunţe rezultatele oficiale iar opţiunea Brexit are un avans de peste 1 milion de voturi. Începe activitatea în City, investitorii, care joi erau aliniaţi în majoritate în spatele mişcării „Remain” trăiesc dezamăgirea. Lira sterlină este cotată la cel mai scăzut nivel din 1985.

4

UPDATE 07.00: 319 dintre cele 382 de secţii de votare au anunţat deja rezultatele referendumului.

3Semnificativ: BBC a anunţat că tabăra Brexit va câştiga alegerile, estimând un avans final de 4 procente al deciziei populare de ieşire din Uniunea Europeană. Politico anunţă o reuniune de urgenţă a Parlamentului European.

UPDATE 06.00: Potrivit unor jurnalişti britanici, s-ar fi ajuns la aproximativ 500.000 de voturi în plus pentru BREXIT.

Liderul UKIP Nigel Farage a ţinut un discurs în care le-a mulţumit alegătorilor care aud votat ieşirea din UE că au reuşit să reia controlul ţării fără a trage un singur glonţ.

Este o victorie a oamenilor decenţi, a declarat el.

UPDATE 05.30: Tabăra LEAVE A preluat din nou conducerea, cu 51,2% şi sunt foarte puţini analişti care mai speră o răsturnare a situaţiei.

Voturile numărate în 167 de centre (din 382) :

Remain: 5,846,811 (48.5%)

Leave: 6,199,790 (51.5%)

Lira sterlină s-a prăbuşit cu 8%, până la 1,36 de dolari. Este cea mai mare fluctuaţie înregistrată de la o zi la alta (recordul anterior datează din 2008, când a pierdut 7% într-o singură zi).

UPDATE 05.00: Rezultatele de la primele 84 de centre de numărare arată o răsturnare a situaţiei – cei favorabili rămânerii conduc cu mai puţin de o mie de voturi:

Remain: 2.877.575 (50.01%)

Leave: 2.876.697 (49.99%)

Experţi de la firme de sondaje sunt de părere însă că situaţia nu se va păstra şi tabăra LEAVE va câştiga.

UPDATE 24.06.2016, ora 04.30:

Rezultatele de la primele 42 de centre de numărare a rezultatelor (din 382):

Voturi pentru rămânerea în UE (tabăra IN) – 1.145.433 (46,3%)

Voturi pentru ieşirea din UE (Leave): 1.326.686 (53,7%)

Acestea sunt primele rezultate relevante, care dau o imagine despre scorul final al alegerilor din Marea Britanie.

Participarea a fost de aproximativ 70%, astfel înct victoria va fi obţinută cu circa 16,8 milioane de voturi.

Rămâne de văzut dacă va mai avea loc o răsturnare de situaţie. Şansele sunt foarte mici, spun analiştii.

Reamintim că nu au fost anunţate exit-polluri pentru că cercetătorii nu au putut garanta alegerea unui eșantion reprezentativ la nivelul țării.

Conform procedurii, urnele cu voturi aau fost transportate la cele 382 de centre de numărare.

UPDATE: Ipsos Mori a publicat joi ultimul sondaj, în care cei favorabili continuării apartenenței la UE conduc cu 52% din voturi.

Piața a reacționat cu aprecierea bruscă a lirei sterline:

lira sterlina dupa ultimul sondaj brexit

UPDATE: Instituțiile europene au luat în considerare ambele rezultate posibile și au programat întâlniri de urgență pentru situația în care britanicii vor vota pentru ieșirea din UE.

Colegiul comisarilor europeni se va întâlni duminică, la Bruxelles, dacă va câștiga tabăra pro-Brexit.

Și Parlamentul European va avea o sesiune specială, în acest caz, marți 28 iunie.

Dacă rezultatul va fi pentru rămânerea în Uniune, urmează derularea procedurii pentru adoptarea legislației convenite prin acordul încheiat în februarie, între premierul David Cameron și liderii europeni.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Guardian că rolul Marii Britanii în Uniune este crucial pentru combaterea terorismului și a migrației.

UPDATE: Piețele din întreaga lume așteaptă cu îngrijorare rezultatele referendumului din Marea Britanie.

Analiștii spun că, indiferent de rezultate, vineri va fi o zi cu mare volatilitate.

Lira sterlină a crescut joi, dar căderea va fi vineri mai mare, dacă britanicii vor vota pentru ieșirea din Uniune, mai spun experții.

A urcat la 1,4851 împotriva dolarului american (cel mai mare nivel de anul acesta), dar analiștii se așteaptă să coboare la 1,30 dolari, în cazul Brexitului.

Reacția de pe piețele valutare a venit după un sondaj care arată că tabăra IN conduce ușor.

UPDATE: Boris Johnson, primarul Londrei, din tabăra LEAVE, a declarat pentru The Telegraph că votul de joi este mai important decât viitorul săi politic. Dacă va ieși din UE, Marea Britanie va putea să reia controlul asupra democrației și a politicii privind imigrația.

Premierul David Cameron, care votează pentru rămânerea în Uniune, i-a îndemnat pe alegători, înainte de vot: „Economia noastră va fi mai slabă dacă ieșim și mai puternică dacă rămânem.. . Gândiți-vă mai întâi la economie, gândiți-vă la joburi”.

UPDATE: Potrivit sondajelor, aproximativ 10% din alegători nu erau deciși săptămâna trecută cum vor vota.

UPDATE: Cotidianul german Bild a publicat pe prima pagină a ediției de joi un mesaj pentru britanici, cărora le promit recunoașterea golului foarte controversat din finala Campionatului Mondial de Fotbal 1966:

BILD

Alte promisiuni făcute cu mult umor în deschiderea Bild:

  • Vom avea aceeași oră ca și voi·
  • Nu vom mai face glume pe seama urechilor prințului Charles
  • Vom participa la sărbătorirea celor 100 de ani ai reginei
  • Nu vom mai folosi loțiuni de plajă, ca să ne ardem și noi ca voi
  • Antrenorul Joachim Low va păzi bijuteriile coroanei.

UPDATE: Cum au deschis ziarele britanice în ziua referendumului:

The Sun, care susține părăsirea UE:

brexit the sunThe Guardian, publicație care susține rămânerea în UE:

brexit the guardian

***

Știrea inițială:

Secțiile de vot au fost deschise în la 07.00, ora locală (ora 09.00, în România) și aproximativ 46,5 milioane de alegători sunt așteptați să decidă dacă Marea britanie va rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Urnele se vor închide la 21.00 GMT.

Votul de joi este unul cu ample consecințe, care va influența nu doar viața britanicilor, ci și Uniunea și piețele financiare din întreaga lume.

Potrivit sondajelor, participarea va fi între 60 și 80%, iar tabăra celor care doresc ieșirea UK din Uniune ar conduce cu cel mult două procente, distanță aflată însă în marja de eroare.

Buletinul de vot conține întrebarea „Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?”, cu două variante de răspuns:

  • „Să rămână membru al Uniunii Europene”
  • „Să părăsească Uniunea Europeană”

Argumentele celor care susțin ieșirea din UE

brexit sectie votVotanții din tabăra LEAVE doresc reluarea controlului țării asupra politicilor publice și încetarea supremației dreptului comunitar asupra dreptului intern.

Susținătorii acestei poziții cred că retragerea din UE ar fi benefică economiei Regatului Unit.

În opinia lor, apartenența la UE trage înapoi Marea Britanie, din cauza regulilor sale și a fodnurilor pe care țara le plătește pentru a plăti la schimb foarte puțin.

De asemenea, ei doresc preluarea controlului total asupra frontierelor și scăderea numărului de imigranți.

Aceștia se opun și perspectivelor Uniunii, care se mișcă spre o federație a statelor europene.

Argumentele celor care susțin rămânerea în UE

brexit buletinÎn opinia acestora, apartenența la UE are ca efect creștere economică – e mai ușor să vinzi produsele britanice în celălalte state europene.

În privința imigranților, alegătorii din tabăra IN susțin că majoritatea imigranților sunt tineri și activi, contribuie la creșterea economică și la bugetul public.

De asemenea, ei sunt convinși că, în interiorul UE, Regatul Unit este mai câștigată și în domeniul securității, în contextul amenințărilor extremismului islamic, migrației, amenințării rusești și al schimbărilor climatice.

Regatul Unit nu face parte nici din spațiul Schengen, nici din zona euro, și beneficiază deja de numeroase excepții în cadrul Uniunii.

Ultimul referendum din Regatul Unit pe tema UE a avut loc în 1975, când 67% din electoratul britanic a fost de acord ca țara lor să facă parte din Comunitatea Economică Europeană. Rata participare la vot a fost atunci de 65%.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: