vineri

9 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 octombrie, 2016

theresa mayMarea Britanie va activa până la finalul lunii martie a anului viitor articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cel care permite declanșarea oficială a procedurilor pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

Anunţul a fost făcut de premierul Theresa May, într-un interviu acordat BBC. Este pentru prima oară când se vorbeşte despre o dată concretă a activării acestui articol.

Odată activat articolul 50, Marea Britanie va avea la dispoziție doi ani pentru a stabili modalitățile ieșirii sale din UE, un termen susceptibil însă de a fi prelungit.


Premierul britanic a afirmat într-un interviu separat pentru Sunday Times că vrea să propună, în primăvara anului viitor, ca Parlamentul să abroge actul de aderare a țării sale la Uniunea Europeană.

După aflarea rezultatului referendumului organizat pe tema apartenenței la blocul comunitar, invocarea articolului 50 a fost amânată de executivul britanic pentru ca echipele de negociatori să pregătească acest proces.

Londra încearcă să obțină în cursul negocierilor acces nelimitat la piața unică europeană, desi este reticentă în a accepta libertatea de mișcare a muncitorilor europeni. Liderii europeni au transmis Londrei că principiul libertății de mișcare a muncitorilor este unul de la care blocul comunitar nu poate abdica.

Aproape 52% dintre britanici au votat pentru ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, la referendumul de pe 23 iunie. A fost o răsturnare dramatică de situaţie, care a declanşat unde de şoc în cancelariile occidentale şi pe pieţele financiare din întreaga lume.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: