duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iunie, 2016

david cameron isi anunta demisiaPremierul David Cameron și-a anunțat vineri dimineața demisia, după ce britanicii au votat în procent de 51,9% pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

„Cameron este un om terminat și va rămâne în istorie ca politicianul care a pariat locul Marii Britanii în UE”, comentează The Telegraph.

Într-o declarație făcută din fața locuinței oficiale, Downing Street No. 10, el a spus că a luptat cu mintea și inima pentru rămânerea în UE, dar poporul britanic a decis să urmeze altă cale, astfel încât are nevoie de un nou premier.


Va demisiona, a anunțat el, confirmând zvonurile care au circulat înaintea discursului, dar nu a prezentat un calendar.

Însă, un nou prim-ministru va trebui să fie în funcție în toamnă, înainte de conferința conservatorilor (din octombrie), a oferit el un indiciu.

Noul premier va fi cel care va activa Articolul 50, a mai spus David Cameron.

Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona din 2009 prevede că „orice stat membru poate decide să se retragă din Uniune, în conformitate cu regulile sale constituţionale”.


Acest text cere UE să negocieze un acord cu statul care pleacă, prin care să se stabilească „modalităţile retragerii sale, care să ţină cont cadrul relaţiei sale viitoare cu Uniunea”.

Chiar dacă nu se poate ajunge la un asemenea acord, tratatele UE vor înceta să se aplice ţării care pleacă la doi ani după ce statul respectiv îşi notifică intenţia de a părăsi blocul, mai puţin în cazul în care statele membre UE decid în mod unanim să prelungească acest termen-limită.

Alte declarații din discursul ținut vineri dimineața:

“Voi face tot ce îmi stă în puteri, în calitate de prim-ministru, să stabilizez nava în lunile care vor urma, dar nu cred că ar fi corect pentru mine să fiu căpitanul acestei nave”

Guvernul se va reuni luni, iar guvernatorul Băncii Angliei va face o declarație cu privire la măsurile pe care urmează să le ia

A dat asigurări piețelor și investitorilor că economia britanică este ‘fundamental puternică.

I-a asigurat pe britanicii care trăiesc în Europa și pe europenii care trăiesc în Marea Britanie că nu va exista o schimbare imediată.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

A anunțat că va participa la summitul Consiliului European de săptămâna viitoare. Oficialii europeni care anunțaseră anterior acest summit informal au precizat că va fi o reuniune a UE27, la care nu participă Marea Britanie.

David Cameron (2010) a ajuns lider al conservatorilor, iar în urma alegerilor generale din 2010 a devenit premier al Marii Britanii.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: