Moody’s a retrogradat la negativ, de la stabil, ratingul suveran al Marii Britanii, din cauza incertitudinii declanșate după votarea Brexitului.
„În cei câțiva ani în care Marea Britanie va trebui să-și renegocieze relațiile comerciale cu UE, Moody’s se așteaptă la creșterea incertitudinii, diminuarea încrederii și reducerea cheltuielilor și investițiilor, având ca rezultat o creștere mai slabă”, menționează agenția de rating, citată de BBC.
Odată cu ieșirea din UE, este probabil ca Marea Britanie, a cincea economie mondială, să-și reducă bugetul pentru cheltuielile publice.
Este de așteptat ca efectul negativ al încetinirii creșterii economice să depășească economiile fiscale rezultate din faptul că Marea Britanie nu va mai trebui să contribuie la bugetul UE, mai arată Moody’s.
De asemenea, mai spune agenția, Marea Britanie are unul din cele mai mari deficite bugetare dintre economiile avansate, iar încetinirea creșterii PIB va complica și mai mult planul de consolidare fiscală multianual al guvernului.
Reamintim că 51,9% dintre britanici au votat în favoarea Brexitului la referendumul de joi.
Rata de participare la vot a fost de 72,2%.
Economiștii care au făcut astfel de studii înainte de referendum au avertizat că un eventual Brexit va afecta țara și pe termen lung:
Printre argumentele folosite de economiști, au figurat statistici comparative între evoluțiile economice ale Marii Britanii înainte și după aderare:
Creșterile nu pot fi puse doar pe seama statutului de țară membră UE (în mare pate se datorează reformelor făcute de Margaret Thatcher), dar profesorul Nick Crafts, de la Warwick University, Britain’s leading economic historian,estimează la 10% impactul direct în creșterea prosperității Marii Britanii apartenența la UE (prin creșterea competitivității și accesul la piața unică europeană).