vineri

19 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2016

lira sterlinaSlăbirea lirei sterline poate reduce încrederea în moneda britanică și va amenința , până la urmă, rolul acesteia de valută de rezervă internațională, ca urmare a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit).

„Am putea să reducem ratingul Marii Britanii dacă vom ajunge la concluzia că lira sterlină își va pierde statutul de monedă de rezervă internațională”, spune un raport al Standard & Poor’s, citat de Reuters.

Lira sterlină ocupă un „îndepărtat loc trei” în topul celor mai consistente deţineri de monede în portofoliile de rezerve internaționale ale băncilor centrale ale lumii: 4,69%, față de locul doi, ocupat de euro (cu 20,18%).


Cea mai consistentă poziţie o are dolarul Statelor Unite, cu o proporție impunătoare, de 63,39% din totalul rezervelor valutare identificate de 7,51 trilioane de dolari, potrivit celor mai recente date FMI.

Situaţia poate deveni critică, cu atât mai mult cu cât conturile naționale ale Marii Britanii depind foarte mult de atractivitatea lirei sterline.

Deficitul de cont curent al Marii Britanii a ajuns la nivelul cel mai mare din 1948 încoace: 5,4%.

Băncile centrale nu se grăbesc să cumpere lira sterlină, aflată acum la minimele ultimilor 31 de ani (=1,23 USD), dar băncile centrale nici nu sunt participante foarte active în piaţă.


Totuşi, analiştii prevăd un management pasiv al rezervelor în liră sterlină, chiar şi pe scala unor jucători conservatori, cum sunt băncile centrale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: