miercuri

8 mai, 2024

13 martie, 2019

Alegătorii britanici vor ca Theresa May să demisioneze din funcția de prim-ministru după ce Parlamentul a respins pentru a doua oară acordul Brexit negociat cu UE.

Un sondaj realizat de Politico- în cooperare cu firma de consultanță Hanbury- în orele care au urmat votului de marți seară arată o largă nemulțumire populară față de amendamentele negociate în ultimele zile de premierul May dar și lipsa unui curent majoritar privind soluția viitoare de urmat.

Sondajul Politico-Hanbury arată un puternic suport popular al ideii că premierul Theresa May trebuie să demisioneze: 50% dintre repondenți afirmă că se impune o demisie, 32% dintre repondenți nu sunt de acord cu aceasta. Sondajul a verificat inclusiv opțiunile membrilor sau simpatizanților unei formațiuni politice, rezultând faptul că doar 25% dintre alegătorii cu afinități conservatoare cred că premierul ar trebui schimbat.


În varianta în care s-ar anunța rapid demisia premierului, balanța ar înclina ușor- 42% față de 38%- în favoarea organizării de alegeri anticipate, ca eventuală soluție de deblocare a situației politice actuale.

Ideea alegerilor anticipate este puternic influențată de opțiunea politică a repondenților: votanții conservatori se opun (76 la 16 procente), votanții laburiști doresc anticipate (67 la 18 procente).

Parlamentarii britanici urmează să voteze miercuri seara dacă acceptă ideea unui Brexit fără acord. Dacă Camera Comunelor respinge și această soluție, joi va vota dacă Regatul Unit să ceară extinderea Articolului 50, adică amânarea Brexit, în speranța că poate obține un acord mai bun.

Sondajul arată că electoratul vrea ca Parlamentul să respingă miercuri hard Brexit și să ceară joi extinderea Articolului 50. 47% dintre repondenți doresc respingerea hard Brexit, față de 35%, procentul celor care vor ieșirea din Uniune fără niciun acord negociat. Amînarea Brexit este susținută de 44% dintre repondenți, față de 39% de cetățeni care au spus că nu sunt de acord cu amânarea.


De precizat că suportul pentru amânarea Brexit scade pe măsură ce perioada de timp sugerată pentru amânare este mai lungă: publicul găsește cea mai acceptabilă perioada de 30 de zile amânare (52%), o amânare cu trei luni fiind susținută de 44%.

Rezultatele sondajului mai arată că alegătorii par la fel de debusolați ca cei care îi conduc: 29% cer un al doilea referendum, 25% cer ieșirea din UE fără acord, 35% cer continuarea negocierilor pentru obținerea unui acord mai bun.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: