joi

25 aprilie, 2024

29 martie, 2017

Scrisoarea remisă miercuri de ambasadorul Marii Britanii la UE, Sir Tim Barrow, preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, prin care Londra a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona pentru ieşirea din blocul comunitar, conține o serie de principii de negociere propuse de premierul Theresa May.

Principiile avansate de premierul britanic sunt:

i.Discuții purtate în spiritul sincerei cooperări, constructive și respectuoase.

De când am devenit premier al Marii Britanii v-am ascultat cu atenție, colegi din guverne ale statelor UE și președinți ai Comisiei Europene și Parlamentului European. De aceea, Marea Britanie nu caută calitatea de membru al pieței unice: înțelegem și respectăm poziția că cele 4 libertăți ale pieței unice sunt indivizibile. Înțelegem de asemenea că pentru Marea Britanie vor exista consecințe ale ieșirii din UE: știm că ne vom pierde influențaasupra regulilor ce guvernează economia europeană. Mai știm: companiile britanice vor trebui să respecte regulile stabilite de instituții din care nu mai facem parte, așa cum procedează Marea Britanie pe alte piețe externe.

ii. Trebuie să punem cetățenii pe primul plan.


Este evidentă complexitatea discuțiilor care stau să înceapă, dar trebuie să ne amintim permanent că în centrul atenției trebuie să stea cetățenii noștrii. Există numeroși cetățeni europeni care trăiesc în Marea Britanie, după cum cetățeni britanici trăiesc în state UE și considerăm că un prim acord ar trebui să vizeze drepturile acestora.

iii. Trebuie să colaborăm pentru ajungerea la o înțelegere totală.

Dorim să ajungem la o înțelegere privind un parteneriat special între UE și Marea Britanie, atât în ceea ce privește cooperarea economică cât și Apărarea. Trebuie să discutăm cum vom ajunge la o înțelegere cinstită a drepturilor și obligațiilor Marii Britanii ca stat care iese din UE, în concordanță cu legile și spiritul unui vechi parteneriat cu UE. Dar credem că trebuie să discutăm inclusiv termenii unui viitor parteneriat în paralel cu termenii retragerii.

iv. Trebuie să colaborăm pentru a diminua neajunsurile și pentru a oferi cât mai multă siguranță.

Investitorii, afacerile și cetățenii din UE 27 și Marea Britanie, dar și state terțe, doresc să își poată planifica viitorul. În dorința de a evita obstacolele pe drumul dintre relația actuală și cea viitoare, persoanele și afacerile trebuie să beneficieze de perioade de tranziție pentru a se adapta noilor reguli. Ar fi de folos ambelor părți dacă am conveni din debutul discuțiilor acest principiu.

v. În special, trebuie să acordăm o atenție deosebită relației unice dintre Marea Britanie și Republica Irlanda și procesului de pace din Irlanda de Nord.

Republica Irlanda va fi singurul stat membru UE cu frontietă terestră cu Regatul Unit. Dorim să evităm revenirea la înăsprirea regulilor de frontieră între statele noastre, dorim să păstrăm deschisă Zona Comună de Călătorie dintre noi și să ne asigurăm că retragerea Marii Britanii din UE nu afectează Republica Irlanda. Avem o responsabilitate importantă să ne asigurăm că nimic nu pune în pericol procesul de pace din Irlanda de Nord și că vom susține toți Acordul de la Belfast.

vi. Trebuie să demarăm cât de curând discuții tehnice detaliate asupra tuturor domeniilor, dar ar trebui să le prioritizăm.


Convenirea unei abordări la nivel înalt pentru problemele care decurg din retragerea noastră va constitui desigur o prioritate. Dar propunem de asemenea un curajos și ambițios Acord de Liber Schimb între UE și Marea Britanie. Acesta ar trebui să constituie țelul de a desena un acord fără precedent, care să acopere sectoare cruciale ale economiilor noastre interconectate, precum servicii financiare sau industrii multinaționale. Ambele părți au cadre de reglementare comune și standarde identice. Trebuie deci să prioritizăm modul în care vor evolua acestea pentru a păstra legături comerciale deschise și oneste precum și maniera de arbitraj.

vii. Trebuie să continuăm colaborarea  pentru a păstra valorile comune.

Poate acum mai mult ca oricând, lumnea are nevoie de valorile liberale și democratice ale Europei. Dorim să contribuim la procesul de consolidare a unei Europe puternice, prospere, pregătite să își asume un rol de seamă pe scena mondială, o Europă care își afirmă valorile și care este capabilă să se apare de amenințări. Cum am mai spus, guvernul Marii Britanii dorește un parteneriat consolidat și special cu UE, luând în considerare atât aspecte economice cât și de securitate. Într-o perioadă în care economia globală încetinește și în care apar instincte protecționiste, Europa are responsabilitatea să apere comerțul liber și interesele tuturor cetățenilor. De asemenea, securitatea Europei este azi mai fragilă ca niciodată de la terminarea Războiului Rece. Slăbirea cooperării noastre ar fi o greșeală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: