18 ianuarie, 2017

The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC), cea mai mare bancă din Europa, își va muta din Marea Britanie la Paris personalul responsabil pentru aproximativ o cincime din veniturile sale din tranzacții, a declarat miercuri Stuart Gulliver, directorul general al băncii (CEO), citat de Reuters.

Procesul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) va fi mai dur (hard Brexit) decât se așteptau companiile financiare din City-ul londonez, după ce prim-ministrul Theresa May a declarat, marți, că țara sa va părăsi piața unică a Uniunii Europene.

HSBC dispune de toate licențele de care are nevoie pentru o astfel de mutare, potrivit lui Stuart Gulliver, și va fi necesară doar înființarea unei companii intermediare în Franţa, ceea ce ar trebui să nu dureze decât câteva luni.


Acțiunile HSBC au crescut cu 1% după deschiderea bursei din Londra.

HSBC Holdings este cea mai mare bancă din Europa, cu o capitalizare de peste 117 miliarde de euro, urmată de Banco Santander (63 mld. euro) şi Lloyds Banking Group (62 mld. euro).

„Nu ne mutăm în acest an și poate nici măcar anul viitor, ci în doi ani după ce Brexit devine efectiv”, a adăugat CEO-ul HSBC, într-un interviu acordat cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos.

Divizia globală și de tranzacţii a HSBC din Londra a făcut profituri de 384 milioane de dolari în 2015, potrivit unui raport al băncii, citat de Reuters.


Stuart Gulliver a fost unul dintre cei mai vehemenți executivi bancari la nivel mondial în privința impactului Brexitului.

Încă din iunie anul trecut Gulliver spunea că în perioada imediat următoare referendumului privind Brexit că banca ar putea muta circa 1.000 de joburi la Paris.

Reuters invocă reprezentanţi ai sectorului de servicii financiare din Marea Britanie, care au anunţat că vor accelera planurile de a muta unele afaceri din insulă, după declarația de marți a prim-ministrului britanic Theresa May.

Citiţi şi:

Bursele scad şi lira sterlină se apreciază, după ce Theresa May a stabilit reperele pentru „hard brexit”

Băncile au sperat inițial că Marea Britanie ar putea păstra accesul la piața unică europeană, care le permite să tranzacționeze toate produsele financiare din Londra, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să deplaseze personalul în pe teriroriul UE27. Această variantă pare acum puțin probabilă.

Companiile financiare din Marea Britanie încep să se concentreze pe o perioadă de tranziție, pentru cazul în care negocierile UK – UE pentru un acord favorabil se dovedesc prea dificile, sau dacă discuțiile privind termenii Brexit sunt prelungite dincolo de intervalul de timp de doi ani, stabilit iniţial.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: