duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 ianuarie, 2017

Indicii marilor burse europene sunt în scădere marţi după amiază, iar indicii futures ai bursei americane prevăd de asemenea scăderea, după ce primul ministru al Marii Britanii, Theresa May, a spulberat speculaţiile potrivit cărora ţara sa va negocia păstrarea unor avantaje ale apartenenţei la Uniunea Europeană, după ieşirea  din blocul comunitar.

Indicele FTSE100 al Bursei din Londra pierdea 0,91%, marţi după amiază, iar indicii CAC40 de la Paris şi DAX de la Frankfurt înregistrau scăderi modeste.

Lira sterlină câştiga 1,55% faţă de euro (1 GBP = 1,1531 EUR), înregistrând „cea mai bună zi din 2008, încoace”, potrivit Bloomberg.


Euro câștiga 0,78% în fața dolarului (1 EUR= 1,0681 USD), dar ca urmare a  comentariilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, potrivit căruia moneda americană este prea puternică, mai ales din cauza Chinei, care-și menține yuanul la cotații mici.

Reperele Brexitului

Theresa May a stabilit ideile principale ale ceea ce piețele au denumit „hard Brexit”, astfel:

  • Marea Britanie și UE vor fi parteneri egali și independenți: „o Mare Britanie – putere globală, care se guvernează singură și aliații noștri din UE. Nu un statut de membru parțial, sau asociat al UE”, a spus premierul britanic, citat de Reuters.
  • „Acordul trebuie să permită comerţul cel mai liber cu putinţă de bunuri şi servicii între UK şi membrii UE, să dea companiilor britanice libertatea maximă de a opera pe pieţele europene, şi la fel pentru cele europene în Marea Britanie. Ceea ce nu înseamnă că vom rămâne membri ai pieţei unice”.
  • Mare Britanie să fie o putere la nivel global, bun prieten al partenerilor europeni, dar care construieşte relaţii în lume „cu prieteni vechi şi aliaţi noi”.
  • Va creşte investiţiile în „infrastructura economică” autohtonă.
  • Cetăţenii europeni vor fi bineveniţi în Marea Britanie, „aşa cum sperăm ca şi ai noştri să fie în ţările europene”

Premierul britanic a conchis spunând că „hotărîrea noastră nu este întotdeauna înțeleasă de către prietenii și aliații noștri din Europa, iar mulți se tem de începutul unei mari destrămări a UE. Dar, să fiu bine înţeleasă: nu vreau să se întâmple asta. Nu ar fi în interesul Marii Britanii. Este în mod covârşitor în interesul național al Marii Britanii ca UE să reușească”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: