17 ianuarie, 2017

Indicii marilor burse europene sunt în scădere marţi după amiază, iar indicii futures ai bursei americane prevăd de asemenea scăderea, după ce primul ministru al Marii Britanii, Theresa May, a spulberat speculaţiile potrivit cărora ţara sa va negocia păstrarea unor avantaje ale apartenenţei la Uniunea Europeană, după ieşirea  din blocul comunitar.

Indicele FTSE100 al Bursei din Londra pierdea 0,91%, marţi după amiază, iar indicii CAC40 de la Paris şi DAX de la Frankfurt înregistrau scăderi modeste.

Lira sterlină câştiga 1,55% faţă de euro (1 GBP = 1,1531 EUR), înregistrând „cea mai bună zi din 2008, încoace”, potrivit Bloomberg.


Euro câștiga 0,78% în fața dolarului (1 EUR= 1,0681 USD), dar ca urmare a  comentariilor președintelui ales al SUA, Donald Trump, potrivit căruia moneda americană este prea puternică, mai ales din cauza Chinei, care-și menține yuanul la cotații mici.

Reperele Brexitului

Theresa May a stabilit ideile principale ale ceea ce piețele au denumit „hard Brexit”, astfel:

  • Marea Britanie și UE vor fi parteneri egali și independenți: „o Mare Britanie – putere globală, care se guvernează singură și aliații noștri din UE. Nu un statut de membru parțial, sau asociat al UE”, a spus premierul britanic, citat de Reuters.
  • „Acordul trebuie să permită comerţul cel mai liber cu putinţă de bunuri şi servicii între UK şi membrii UE, să dea companiilor britanice libertatea maximă de a opera pe pieţele europene, şi la fel pentru cele europene în Marea Britanie. Ceea ce nu înseamnă că vom rămâne membri ai pieţei unice”.
  • Mare Britanie să fie o putere la nivel global, bun prieten al partenerilor europeni, dar care construieşte relaţii în lume „cu prieteni vechi şi aliaţi noi”.
  • Va creşte investiţiile în „infrastructura economică” autohtonă.
  • Cetăţenii europeni vor fi bineveniţi în Marea Britanie, „aşa cum sperăm ca şi ai noştri să fie în ţările europene”

Premierul britanic a conchis spunând că „hotărîrea noastră nu este întotdeauna înțeleasă de către prietenii și aliații noștri din Europa, iar mulți se tem de începutul unei mari destrămări a UE. Dar, să fiu bine înţeleasă: nu vreau să se întâmple asta. Nu ar fi în interesul Marii Britanii. Este în mod covârşitor în interesul național al Marii Britanii ca UE să reușească”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: