vineri

29 martie, 2024

26 iunie, 2016

brexit proceduriProcedura despărțirii unui stat membru de Uniunea Europeană durează cel puțin doi ani din momentul declanșării.

Declanșarea înseamnă, de fapt, o notificare oficială făcută Broxelles-ului de către statul care dorește ieșirea din Uniune.

Toate acordurile existente la momentul notificării vor trebui înlocuite cu altele, între țări partenere, care vor fi negociate în acest interval.


Dacă statele UE nu decid altfel, după exact doi ani de la notificarea pe care Bruxelles o primește din partea țării care se retrage, tratatele încetează, indiferent de stadiul negocierilor pentru relații bilaterale.

Liderii UK: o notificare oficială, la toamnă. Liderii UE: o așteptăm săptămâna viitoare

Cel puțin la nivelul declarațiilor, liderii UE și-ar fi dorit ca momentul 0, din care încep să curgă cei doi ani, să fie ziua de vineri, 24 iunie, când s-a anunțat oficial că 51,9% din britanici au votat pentru Brexit.

Liderii britanici, însă, odată aflați în fața acestui deznodământ, doresc o amânare a inițierii procedurii, iar presa din insulă relatează pe surse că nu există niciun doritor care să-și asume conducerea acestor discuții. Dimpotrivă, toți liderii politici din tabăra LEAVE par să regrete rezultatul și deloc dispuși să-și asume acest proces care va duce țara pe un tărâm necunoscut.

Partea europeană a început să-și desemneze și reprezentanții: diplomatul belgian Didier Seeuws a fost numit, vineri, reprezentantul grupului de lucru al Consiliului de Miniştri pentru Brexit şi va conduce negocierile Uniunii Europene în „divorţul” de Marea Britanie.


De cealaltă parte, în insulă, nu se știe încă nici măcar sub ce premier se vor desfășura aceste tratative. David Cameron a anunțat că va lăsa pe seama succesorului său această sarcină. Iar acest succesor îi va lua locul abia în toamnă.

Liderii europeni nu acceptă această soluție și la Consiliul European care va avea loc pe 28 și 29 iunie, sunt hotărâți să ceară respect din partea lui Cameron – să declanșeze imediat procedura sau să-și dea demisia pentru viitorul prmeier, care va fi unul dintre liderii campaniei pentru Brexit, cel mai probabil Boris Johnson.

UE, hotărâtă să taie nordul gordian

cronometruFiindcă nu-și permite lungirea a la longue a incertitudinii, Europa caută soluții pentru rezolvarea situației. Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, declară că avocați europeni studiază eventuale acțiuni în aceste sens.

Soluția ar putea veni chiar la Consiliul European, adică săptămâna care urmează.

Paragraful al doilea al Articolului 50 spune că „statul membru care decide să se retragă trebuie să notifice Consiliul European în privința intențiilor sale”.

Precizarea este vagă, nu spune în ce formă trebuie făcută această notificare, astfel încât, explică Derrick Wyatt QC, profesor de Drept la Oxford University, notificare poate fi considerată orice discuție între premierul David Cameron și liderii europeni.

Acest lucru se va întâmpla marți, când britanicul va participa la prima parte a Consiliului European, unde se va discuta problema Brexitului.

Din acel moment, sunt de părere mai mulți experți în drept european, va începe numărătoarea inversă, iar orice amânare din partea Londrei înseamnă timp pierdut în negocierea unor relații mai favorabile.

Desigur, britanicii vor putea contesta decizia UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (a cărei autoritate a fost negată, implicit, prin votul de joi), pentru a interpreta acest paragraf al Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Ce se întâmplă în cei 2 ani

  • În acești doi ani se negociază retragerea, și, subsecvent, relația cu UE, adică ce se pune în locul actualelor tratate, acorduri etc.
  • Asta înseamnă înlocuirea celor 80.000 de pagini ale acordurilor europene care au intrat în vigoare în ultimele 5 decenii.
  • Se va stabili ce directive vor fi modificate și păstrate și care vor fi eliminate.
  • Se vor negocia viitoarele relațiile comerciale dintre Marea Britanie cu UE
  • Marea Britanie va trebui să-și negocieze și relațiile comerciale cu statele non-UE încheiate până acum în interiorul UE
  • Britanicii doresc menținerea Regatului în piața unică europeană, dar va fi dificil după un divorț deloc amiabil.

    Franța, dar nu numai ea, dorește ca Brexitul să devină un exemplu.
    Angela Merkel este de părere că europenii nu ar trebui să fie foarte răutăcioși în această situație.

brexit pasii urmatori

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: