vineri

19 aprilie, 2024

1 martie, 2022

După British Petroleum, un alt gigant petrolier, Shell, se retrage din afacerile cu Rusia. Presiunile guvernelor asupra unor companii occidentale din domeniu cu expunere importantă pe Rusia, cresc.

La presiunea executivului de la Londra, BP (fosta British Petroleum) a anunţat duminică cedarea pachetului de acţiuni de 19,75% în gigantul rus Rosneft, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Luni seara, compania britanică Shell a transmis un comunicat în care anunța că se retrage din toate asocierile și parteneriatele cu companiile rusești, implicit și din proiectul Nord Stream 2.


Deciziile prezentate de directorul executiv Ben van Beurden:

  • Shell va vinde participațiile în asocierile cu Gazprom, compania energetică majoritară de stat a Rusiei, inclusiv un pachet de 27,5% într-o centrală majoră de gaze naturale lichefiate.
  • Shell intenționează să își înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania, pe care a ajutat-o ​​să o finanțeze împreună cu o serie de alte companii. Germania a oprit deja proiectul.

Măsurile vor avea un impact important asupra bilanțului său, parteneriatele sale sale cu Gazprom fiind evaluate la aproximativ 3 miliarde de dolari. „Decizia noastră este una pe care o luăm cu convingere”, a spus van Beurden, citat de The Guardian.

Directorul executiv al celui mai mare fond de pensii private din Marea Britanie încearcă să vândă active în valoare de 450 de milioane de lire sterline legate de Rusia.

Este un imperativ moral, a declarat Simon Pilcher, șeful executiv al Universities Superannuation Scheme. Aproximativ jumătate din portofoliul de investiții conectat la Rusia a fost deja vândut în ultimele săptămâni.


Atenția este îndreptată acum către giganții petrolieri TotalEnergies și Exxon, care nu au dezvăluit încă ce vor face.

Exxon, una dintre cele mai mari investiții directe unice în Rusia

Exxon deține un pachet de 30%, alături de Rosneft, SODECO din Japonia și indienii de la ONGC Videsh din zăcămintele de petrol și gaze din Insula Sahalin din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Grupul cu Exxon ca operator a exportat peste 1 miliard de barili de petrol și 1,03 miliarde de metri cubi de gaze naturale de când a început producția în 2005.

„Giganții ca Exxon Mobil și furnizorii importanți de servicii cu expunere în Rusia se vor confrunta acum cu o presiune uriașă pentru a retrage investiții din Rusia”, a declarat Artem Abramov, analist la Rystad Energy. „Nu voi fi surprins dacă vedem anunțuri mari similare cu cel al BP-Rosneft în următoarele câteva zile, dar va fi dificil să speculăm cum se vor desfășura exact lucrurile”, a spus analistul, citat de Reuters.

Sahalin reprezintă una dintre cele mai mari investiții directe unice din Rusia, potrivit Exxon, cu cele trei zăcăminte de petrol și gaze. Partenerii au avansat în dezvoltarea unei noi instalații de gaz natural lichefiat (GNL) pe insulă. Construirea unor astfel de centrale costă de obicei câteva miliarde de dolari.

Exxon a angajat anul trecut peste 1.000 de oameni în toată Rusia, cu birouri la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg și Yuzhno-Sahalinst, potrivit propriului site.

Compania petrolieră americană a închis două întreprinderi mixte rusești, după impunerea de sancțiuni ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, în urma oucpării Crimeei. Exxon a pierdut 200 de milioane de dolari la acest exit.

Presiuni asupra companiei franceze TotalEnergies, care nu-și vinde activele din Rusia, dar nu mai investește

TotalEnergies, companie franceză ce deține un pachet de 19,4% la Novatek, cel mai mare producător rus de gaze naturale lichefiate, nu va vinde active conectate la Rusia și nu va renunța la nicio afacere cu partenerii ruși, ci doar „nu va mai furniza capital pentru noi proiecte în Rusia”.

Despre Novatek mai multe publicații străine au relatat că are legături strânse cu Kremlinul, întrucât unul dintre apropiații președintelui Vladimir Putin, Gennady Timchenko, face parte din consiliul acestei companii.

Novatek este al doilea cel mai mare producător de gaze din Rusia.

„TotalEnergies sprijină amploarea și puterea sancțiunilor instituite de Europa și le va implementa indiferent de consecințele (în curs de evaluare) asupra activităților sale din Rusia”, se arată într-un comunicat.

Acțiunile TotalEnergies au scăzut marți cu aproximativ 3%, până la 44,23 euro.

TotalEnergies a anunțat în ianuarie că se retrage din Myanmar la aproape un an după lovitura de stat de acolo.

În 2018, compania a trebuit să renunțe la implicarea în zăcământul de gaz South Pars, din Iran, după ce nu au fost acceptate pentru acest proiect derogări de la sancțiuni.

Anterior comunicatului transmis marți de companie, ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat că va discuta cu șefii TotalEnergies și ai Engie (asociată în proiectul Nord Stream 2) despre interesele lor de afaceri în Rusia, scrie Reuters.

„Cred că este o problemă de principiu” să nu lucrezi cu politicieni sau finanțiști apropiați regimului de la Kremlin, a declarat Le Maire la radio France Info.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: