sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 mai, 2020

Investigaţiile declanşate de Consiliul Concurenţei înainte de criză vor fi reluate şi alte investigaţii noi vor fi lansate, astfel că este foarte posibil ca autoritatea de resort să anunţe mai multe amenzi până la sfârşitul anului.

„Aşteptaţi-vă ca, odată ce lucrurile se relaxează, lucrurile pe care le-am fi început în această perioadă să fie demarate. Deci, mă aştept ca în a doua jumătate a anului să vedeţi relativ multe investigaţii noi şi de asemenea o să şi finalizăm lucrurile care erau programate pentru a fi finalizate în acest an şi aş fi foarte surprins să nu fie amenzi”, a afirmat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, citat de Agerpres.

Dintre investigaţii aflate  în desfăşurare se remarcă cele „pe zona serviciilor financiare, deci partea de leasing şi asigurări, e o investigaţie mare pe piaţa lemnului, licitaţiile Romsilva, modul cum se gestionează lemnul în România, mai e o investigaţie pe zona de distribuţie de gaze, o investigaţie pe zona de bunuri de consum. Nu ştim dacă până la sfârşitul anului o să reuşim să ieşim public, dar vom finaliza şi o investigaţie pe piaţa pharma, legată de comerţul cu imunoglobuline”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.


În ultima perioadă dintre priorităţile instituţiei a fost monitorizarea preţurilor.

„A doua prioritate a acestei perioade a fost monitorizarea preţurilor. Am fost foarte preocupaţi să vedem cum evoluează preţurile, atât la produse medicale, unde au fost creşteri mari de preţ, lucrurile s-au îmbunătăţit pe măsură ce a crescut cantitatea importată, atât de către actori privaţi, cât şi de stat, în special prin Unifarm, şi pe măsură ce începe producţia la nivel naţional de biocide sau de măşti. Dar, la începutul crizei, am avut o perioadă de preţuri foarte mari, şi aici am încercat să ne coordonăm acţiunea cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, cu Poliţia Economică. N-am reuşit să eliminăm acest fenomen nociv al unor creşteri foarte mari de preţ, dar măcar i-am limitat amploarea şi, pe măsură ce producţia a crescut, şi aici lucrurile par să se normalizeze”, a precizat Bogdan Chiriţoiu.

Şeful autorităţii de concurenţă a apreciat că sistemul de comerţ alimentar a funcţionat mai bine decât era de aşteptat în perioada crizei.

„Pe partea de comerţ alimentar, n-am văzut creşteri atât de mari de preţ. Au fost, evident, probleme în lanţul de aprovizionare. Au fost, evident, produse care nu s-au găsit în cantităţile cerute, am văzut anumite fluctuaţii de preţ, dar, una peste alta, tot sistemul de retail a funcţionat bine şi trebuie să le fim cu toţii recunoscători şi celor din transport, şi celor care au lucrat în magazine, şi celor care au lucrat în fabricile care produc şi procesează alimente în această perioadă, trebuie să le fim recunoscători, pentru că lucrurile au mers mai bine decât era de aşteptat, dată fiind amplitudinea şocului”, a susţinut ăreședintele Consilioului Concurenței.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: