marți

19 martie, 2024

18 iunie, 2021

bogdan chiritoiu presedinte consiliul concurenteiPreşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind numirea lui Bogdan Chiriţoiu în funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenței, anunță Administrația Prezidențială.

Este al treilea mandat la conducerea Concurenței obținut de Bogdan Chirițoiu, un mandat ce a devenit posibil după ce Guvernul Ludovic Orban a eliminat din legislație prevederea ce permitea o singură reînnoire a mandatului.

De asemenea, şeful statului a semnat vineri și decretul de numirea a lui Dan-Virgil Pascu ca membru al Plenului Consiliului Concurenţei, în funcţia de vicepreşedinte, pentru un mandat de 5 ani.


Pe 25 mai, Comisia de privatizare din Senat şi Comisiile de buget-finanţe şi economice din Senat şi Camera Deputaţilor au acordat aviz favorabil pentru cei doi pentru posturile vacante de membru în plenul Consiliului Concurenţei.

Plenul Consiliului Concurenţei este un organ colegial, format din 7 membri – un preşedinte, 2 vicepreşedinţi şi 4 consilieri de concurenţă.

Fără limită de mandate la conducerea Consiliului Concurenței

Guvernul a eliminat anul trecut limitarea la două mandate pentru membrii plenului Consiliului Concurenței, astfel încât funcția de președinte al acestei instituții poate fi deținută pe viață.

Până la apariția OUG 6/2020, legea prevedea că “durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior”.


În noua formă, legea nu mai conține sintagma “o singură dată”.

(Citiți și: „Mandate nelimitate la conducerea Consiliului Concurenței – legea a fost modificată”)

Bogdan Chirițoiu, o țintă ratată de PSD

PSD și ALDE au încercat de mai multe ori înlocuirea lui Bogdan Chirițoiu de la conducerea Concurenței, dar au eșuat de fiecare dată, uneori datorită avertismentelor externe legate de reglementări gândite special pentru înlocuirea acestuia.

În 2019, senator ALDE Cătălin Zamfir cerea demiterea lui Chirițoiu, în urma anchetei parlamentare privind manipularea ROBOR.

În 2017, el a fost atacat de PSD și ALDE sub pretextul că nu oferă explicații corecte referitoare la creșterea prețurilor și că ar fi parțial responsabil de acestea.

Bogdan Chirițoiu declara atunci că scumpirea accelerată a alimentelor are printre motive creșterea deficitului bugetar: „Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci, dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei”.

Printre cei care l-au criticat atunci s-a numărat și fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, care spunea: „Am rugat prin adresă scrisă, pentru că așa e normal între instituțiile statului, să comunicăm așa cum trebuie (…) președintele Consiliului Concurenței, dacă este astăzi aici, poate să mai dea o dată o explicație pe care eu n-aș cataloga-o decât împotriva țării. Foarte atent spun acest lucru și foarte apăsat. A spune că sunt diferențe ca urmare a faptului că e deficit bugetar, mi se pare prea mult”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: