miercuri

24 aprilie, 2024

26 septembrie, 2020

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care a avut loc vineri, în marja Adunării Generale a ONU, ân care s-a celebrat 75 de ani de la ânființarea acesteia.

La reuniune, găzduită de miniştrii afacerilor externe ai Franţei şi Germaniei, au participat peste 70 de miniştri şi secretari de stat din întreaga lume, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) emis sâmbătă.

Alianța pentru Multilateralism este o platformă informală de cooperare, a cărei înființare a fost inițiată de miniștrii afacerilor externe ai Franței și Germaniei, în 2019. „Este menită să atragă şi să genereze formate de cooperare flexibile în jurul unor teme de interes pentru susţinerea şi promovarea unei ordini internaţionale multilaterale, bazate pe dreptul internațional”, conform sursei citate


„Demersul României are la bază atât convingerea că este necesară o reformare urgentă a sistemului multilateral, pentru a-l face mai eficient, mai pragmatic și mai conectat la nevoile cetățenilor, cât și vocația multilaterală a țării noastre care, în luna decembrie, va sărbători 65 de ani de când a devenit membru cu drepturi depline al ONU”, mai spune comunicatul.

Reziliența societății depinde de reconsolidarea democrației

Șeful diplomaţiei române a evidenţiat că efectele grave ale pandemiei de COVID-19 în plan politic, economic şi social au impus provocări fără precedent asupra multilateralismului, dreptului internaţional, ordinii bazate pe reguli şi valorilor democratice.

„Ca parte a soluţiilor pentru a depăşi actuala criză, Bogdan Aurescu a accentuat importanţa consolidării rezilienţei tuturor membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv prin intensificarea cooperării în domenii precum sănătatea, economia, digitalizarea, schimbările climatice şi obiectivele de dezvoltare durabilă”, potrivit sursei citate.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că pentru a creşte rezilienţa societăţilor este necesară reconsolidarea valorilor democratice – libertăţi fundamentale, democraţie, drepturile omului, egalitate de gen şi protejarea celor mai vulnerabili, precum şi a ordinii internaţionale bazată pe reguli.


Ministrul român a menţionat și că România s-a alăturat iniţiativei de „Răspuns global la coronavirus (The Coronavirus Global Response)”, reorientând mai multe proiecte din asistenţa oficială pentru dezvoltare înspre urgenţele sanitare ale unor state partenere, în special din vecinătatea estică a României şi din Africa Subsahariană, iar mai mult de o jumătate din fondurile naţionale pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare au fost redirecţionate pentru a răspunde provocărilor pandemiei generate de noul coronavirus.

MAE amintește că România s-a asociat, până în prezent, mai multor inițiative din cadrul Alianței: Apelul de la Paris pentru încredere şi securitate în spațiul cibernetic, Declaraţia comună a Grupului de prieteni ai climei şi securităţii.

La 24 aprilie 2020, România a andosat, de asemenea, Declaraţia ministerială a Alianței pentru Multilateralism „We need strong global cooperation and solidarity to fight COVID-19”, document care exprimă sprijinul şi solidaritatea pentru demersurile întreprinse în plan multilateral, în contextul crizei COVID-19, iar la 7 august 2020, s-a alăturat declarației intitulată „Strengthening the multilateral health architecture”, adoptată în urma reuniunii ministeriale din 26 iunie 2020.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: