marți

19 martie, 2024

26 ianuarie, 2020

Boeing Co a efectuat sîmbătă primul zbor al celui mai mare avion de pasageri cu două motoare din lume. Succesul acestei aeronave cu 406 locuri ar putea ajuta compania să depășească situația de criză generată de cele două catastrofe aviatice în care a fost implicat modelul 737 MAX și în care și-au pierdut viața 346 de persoane.

777X, versiunea mai mare a modelului 777, a decolat de pe aeroportul companiei din apropierea Seattle, iar zborul a durat patru ore, scrie BBC. 


Aeronava este cea mai mare model dintre cele două versiuni planificate de Boeing și va fi numită oficial 777-9, dar este mai cunoscută sub codul său de dezvoltare, 777X.

Aparatul are peste 76 de metri lungime, 406 locuri, aripi pliabile, pentru a putea folosi actualele hangare, precum și cele mai mari motoare de avion comercial, produse de General Electric.

Compania preconizează că 777X va intra în serviciu în 2021, un an mai târziu decât era programat inițial, întrucât sunt necesare teste suplimentare.

777X – armă importantă în concurența cu Airbus

Avionul va concura cu Airbus A350-1000, care transportă aproximativ 360 de pasageri. Aparatele cu două motoare de mari dimansiuni înlocuiesc mai vechile modele cu patru motoare, cum sunt Boeing 747 sau Airbus A380.


Grupul european Airbus a redevenit anul trecut cel mai mare constructor mondial de avioane, după ce rivalul său american Boeing s-a confruntat în 2018 cu una dintre cele mai mari crize din istoria sa. Airbus revine astfel pe primul loc, pentru prima oară după 2011.

Airbus a livrat anul trecut un număr record de aeronave (869), în comparație cu compania americană. Boeing a anunţat că în perioada ianuarie-noiembrie 2019 a livrat doar 345 de aparate, mai puţin de jumătate faţă de cele 704 avioane în perioada similară a lui 2018.

Schimbarea de poziţie între cei doi giganţi care domină industria aeronautică mondială era de aşteptat având în vedere criza provocată de modelul 737 MAX, care a obligat Boeing să oprească producţia celui mai bine vândut avion al său şi să schimbe directorul general la finele lunii decembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: