miercuri

24 aprilie, 2024

14 mai, 2021

Rata anuală a inflației IPC se va înscrie pe o traiectorie pronunțat ascendentă în lunile următoare și va atinge nivelul de 4,1% în luna decembrie, conform Raportului trimestrial asupra inflației publicat vineri de Banca Naţională a României (BNR).

„Ulterior publicării Raportului din luna martie s-au materializat unele presiuni inflaționiste semnificative, induse preponderent de componentele coșului de consum aflate în afara controlului politicii monetare – îndeosebi pe segmentul prețurilor combustibililor, dar și al celorlalte componente ale grupei bunurilor energetice (energie electrică şi gaze naturale)”, se arată în raport.

Natura preponderent temporară a șocurilor anticipate pentru acest an va implica ulterior efecte de bază favorabile, urmând ca rata anuală a inflației IPC să coboare până la 3% la finele anului 2022. În plus, corecția de la valori situate ușor peste 4%, în cursul anului 2021, la valori plasate confortabil în intervalul țintei, respectiv în apropiere de 3%, este de așteptat să aibă loc deja în cursul trimestrului I 2022, potrivit experților BNR.

(Citiți și:”Mircea Coșea / Inflația care ne așteaptă după colț: de la instrument, la pandemie monetară. Scenariile următorilor 3-4 ani”)


Comparativ cu raportul din martie, revizuirile ratei anuale a inflației IPC sunt consistente pentru finalul anului 2021 (+0,7 puncte procentuale), respectiv +0,2 puncte procentuale pentru decembrie 2022 (la acest orizont, în principal ca urmare a unei contribuții mai ridicate din partea indicelui CORE2 ajustat).

Așteptările inflaționiste pe termen scurt s-au ajustat în sens ascendent în primele trei luni ale anului pentru toate categoriile de agenți economici.

Sectorul serviciilor continuă însă să afișeze așteptări de reducere a prețurilor pe orizontul de trei luni, în timp ce pentru celelalte sectoare acestea se situează la valori pozitive, în jurul mediilor pe termen lung.


Anticipațiile analiștilor au urcat marginal, rămânând totuși în jumătatea superioară a intervalului de variație asociat țintei, atât pe orizontul de un an, cât și pe cel de doi ani.

Rata medie anuală a inflației IPC s-a stabilizat în jurul valorii de 2,6 la sută, în timp ce inflația medie anuală calculată pe baza indicelui armonizat (IAPC) s-a redus cu 0,2 puncte procentuale față de decembrie 2020, până la 2,1 la sută.

România rămâne însă printre statele membre ale UE cu cel mai înalt nivel al inflației medii IAPC, după Cehia, Ungaria și Polonia, ecartul față de media UE diminuându-se marginal, până la 1,4 puncte procentuale.

Rata anuală a inflației IPC în luna martie s-a plasat cu 0,11 puncte procentuale peste nivelul prognozat, ca urmare a subevaluării traiectoriei prețurilor combustibililor, atât pe fondul ascensiunii mai pronunțate a cotației Brent, cât și al unei aprecieri neanticipate a dolarului SUA. Inflația de bază CORE2 ajustat a atins la finele trimestrului I 2021 valoarea prognozată în ediția anterioară a Raportului asupra inflației.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: