BNR protejează leul prin reducerea rezervelor minime de valută, dobânda de referinţă se păstrează la 2,50% - CursDeGuvernare.ro
miercuri

20 octombrie, 2021

BNR protejează leul prin reducerea rezervelor minime de valută, dobânda de referinţă se păstrează la 2,50%

7 februarie, 2020

Banca Națională a României (BNR) a decis, vineri, să reducă rezervele minime obligatorii (RMO) aplicabile la pasivele în valută ale băncilor, de la 8% la 6%, eliberând în sistem mai mult de jumătate de miliard de euro.

Ca urmare, media cursului euro anunțată de BNR vineri a continuat să scadă, până la 4,7642 lei / euro, după ce joi scăzuse de la 4,7768 lei / euro.

Aplicarea noilor RMO în valută începe cu perioada 24 februarie -23 martie 2020, iar rata de rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei rămâne la 8%.


Ultima dată când BNR a redus rezervele minime la valută, de la 10% la 8%, a fost în mai 2017

De asemenea, administratorii BNR au decis, în ședința de politică monetară de vineri, menținerea dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, pentru a XIV-a oară consecutiv după ce, în mai 2018 a najorat-o cu 0,25 puncte procentuale până la nivelul actual.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Consiliul de administrație al BNR  a mai luat hotărârea de a menţine  și rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an, ca şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 3,5% pe an.

Dacă, acum aproape doi ani, inflația urcase dincolo de 5% pe an, a încheiat anul trecut la 4% şi chiar dacă este în afara marginii superioare a intervalului țintit, de 3,5%, BNR nu riscă să tulbure și mai mult apele în condițiile prelungirii incertitudinilor politice în acest an.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr