La obiect

Inflaţia anuală a urcat înapoi spre 4%. Spaţiul rămas pentru creşterea preţurilor pe 2019, îngustat semnificativ

Preţurile de consum pentru populaţie au crescut în luna ianuarie 2019 cu  0,79%, valoare ceva mai mică decât în luna precedentă dar semnificativ mai mare… Mai mult

12.03.2019

La obiect

O oportunitate ratată: ”Dezvoltare la dobânzi mici”. Cauzele externe şi cauzele interne

Sfârșitul programelor de relaxare monetară din SUA și din UE reduce și mai mult șansele României de dezvoltare economică bazată pe împrumuturi avantajoase, după ce… Mai mult

12.03.2019

La obiect

Atenție la comerțul exterior: Deficit comerial expandat cu 62% în ianuarie! Cel mai mic ritm de creștere a exporturilor din ultimii 3 ani

Deficitul comercial pe ianuarie 2018 a fost de 1,2593 miliarde de euro, în creştere puternică (+62%) faţă de aceeaşi lună a anului anterior. Mai mult,… Mai mult

12.03.2019

La obiect

Trei proiecte majore de transformare digitală, sprijinite de Comisia Europeană, așteaptă de peste un an mobilizarea autorităților de la București

  Centrele de inovare digitală (Digital Innovation Hubs – DIH), create și sprijinite de Comisia Europeană au nevoie, pentru a putea funcționa și a avea… Mai mult

11.03.2019

Cronicile

BNR: Menţinerea dobânzii de referință este răspunsul la tendinţa de scădere a inflaţiei

de Adrian N Ionescu , 6.11.2018

Confirmarea tendinței de scădere a inflației a determinat decizia de marți a Băncii Naționale a României (BNR) de a menține rata dobânzii de politică monetară la 2,50 %, potrivit comunicatului băncii centrale.

„Noul scenariu al prognozei reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației până spre limita superioară a intervalului țintei de inflație în decembrie 2018, urmată de coborârea și menținerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului țintei până la finele orizontului prognozei”, spune documentul BNR.

Limita superioară a țintei de inflație este de 3,5% pentru 2018.

„Acestea sunt datele noastre, cu riscurile necesare. Sunt riscuri legate de prețurile pe care nu le controlăm. Inflația pe care o putem influența a coborât, CORE 2 ajustat este undeva la 2,7%, sensibil în apropierea ratei noastre de dobândă monetară și sub dobânzile din piața monetară. Tendința va continua și anul următor, de scădere mai atenuată“, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

(Citiți și: BNR menţine dobânda de referinţă la 2,50% şi păstrează neschimbaţi parametrii politicii monetare. Reacțiile analiștilor)

Riscurile

Printre riscurile considerate relevante în privinţa inflaţiei, BNR include: ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale în contextul tendințelor protecționiste și al incertitudinilor legate de Brexit, precum și conduita politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune.

Totodată, „există o frază la sfârşitul comunicatelor noastre referitoare la mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale, la care ţinem foarte mult”, spune Mugur Isărescu.

„Politica monetară a făcut mai mult decât trebuia să facă. Este, în termeni tehnici, supraîncărcată. Mixul echilibrat înseamnă şi reforme structurale şi un caracter anticiclic al măsurilor”, a spus guvernatorul.

Fraza invocată este, în fapt, o invitaţie la adresa guvernului.

ROBOR, lichiditatea, rezervele băncilor

Guvernatorul BNR consideră că variațiile ROBOR sunt mici. „Mișcări între 3,1 și 3,4 % le vedem normale. Cam pe acolo le vedem și în perioada următoare”, a spus Mugur Isărescu după ce a prezentat comunicatul consiliului de administrație al băncii centrale.

De asemenea, BNR consideră normale și injecțiile de lichiditate în piață prin operațiunile repo, care au sporit în ultima perioadă.

„Deocamdată fluctuațiile de lichiditate sunt temporare. Există cvasi deficite temporare de lichiditate, ca și cvasi excese temporare, normale în funcționarea pieței”, spune guvernatorul BNR .

Pe de altă parte, pentru a asigura nivelul de lichiditate necesar pe piața monetară, BNR ar putea reduce rezervele minime obligatorii pe care băncile le țin la banca centrală, cu 1 – 2 procente.

„Nu vrem să scădem rezervele acum, și să sporim astfel lichiditatea , căci băncilor le-ar putea veni ideea să speculeze pe curs. Dar dacă excesul de lichiditate se va permanentiza, atunci vom reduce rezervele cu unu – două procente” a spus Mugur Isărescu.

Argumentele BNR

Administratorii BNR și-au întemeiat decizia de luni pe următoarele argumente, listate în comunicatul băncii:

 • Rata anuală a inflației IPC a coborât la 5,03 % în luna septembrie 2018, de la 5,06 % în luna august, „situându-se ușor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerării creşterii în termeni anuali a preţurilor legumelor. În schimb, celelalte componente ale coșului de consum au consemnat încetiniri ale dinamicilor anuale”.
 • Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC prețurile administrate, volatile) a continuat să scadă, până la circa 2,7 % în luna septembrie, de la 2,85 % în luna august. „Descreşterea a fost determinată în principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenţa dinamicii preţurilor internaţionale ale unor produse agroalimentare”.
 • Noile date privind creșterea economică reconfirmă accelerarea marginală în termeni anuali a PIB în trimestrul II 2018, până la 4,1 % , de la 4,0 % în trimestrul anterior.
 • Pe partea de utilizare, structura determinanților PIB a suferit o schimbare semnificativă, constând în principal în revizuirea ascendentă (până la 3,7 puncte procentuale) a aportului variației stocurilor.
 • Comparativ cu trimestrul I, consumul gospodăriilor populaţiei şi-a atenuat ritmul anual, în timp ce formarea brută de capital fix şi-a inversat traiectoria, diminuând cu 1,1 puncte procentuale avansul PIB real.
 • Contribuţia exportului net a rămas nefavorabilă, dar s-a îmbunătățit ușor față de datele precedente, pe fondul unei accelerări mai evidente a ritmului de creștere a exporturilor în raport cu cel al importurilor.
 • Cele mai recente date statistice indică evoluţii mixte în perioada iulie-august, comparativ cu trimestrul II: avans al ritmului anual de creștere a producţiei industriale și temperare a dinamicii activității din comerț şi servicii, în timp ce lucrările din construcţii şi-au restrâns volumul în termeni anuali, îndeosebi pe seama segmentului construcţiilor rezidenţiale, care resimte totodată și un puternic efect de bază.
 • Creșterea anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a atenuat în perioada iulie-august, pe fondul majorării dinamicii productivităţii muncii, după o relativă stagnare în trimestrul II.
 • Cotațiile relevante ale pieței monetare interbancare şi-au mărit ușor ecartul pozitiv faţă de rata dobânzii de politică monetară pe parcursul lunii octombrie, iar cursul de schimb leu/euro a rămas relativ stabil.
 • Creditul acordat sectorului privat și-a temperat ușor creșterea anuală în luna septembrie (până la 6,3 %, de la 6,6 % în luna august), ca urmare a scăderii dinamicii componentei în lei, pe seama creditelor pentru locuințe și a celor acordate societăților nefinanciare; creditele în lei pentru consum și-au reaccelerat în schimb creșterea anuală, până la 13,3 %.
 • Ponderea creditului în lei în total credit neguvernamental s-a majorat la 65,4 % în luna septembrie (de la un minim de 35,6 % în mai 2012).

Tot luni, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2018, potrivit căruia incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației au ca principală sursă evoluția preţurilor…

 • combustibililor pe plan mondial,
 • a prețurilor administrate (gaze şi energie electrică),
 • a prețurilor produselor alimentare și a celor din tutun, precum și
 • condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale și de venituri.

Mixul echilibrat

Frazele finale repetate în toate comunicatele BNR privind deciziile de politică monetară sunt:

„Deciziile Consiliului de administraţie al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile şi în condiţiile prezervării stabilităţii financiare.

Consiliul de administrație subliniază că mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potenţialul de creştere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor eventuale evoluții adverse”.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.11.2018

Lăsați un comentariu


Europa

Reacția Comisiei Europene față de intenția Guvernului de a schimba codurile penale prin OUG

Iulian Soare

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat, la solicitarea și potrivit G4Media.ro, că nu va specula în legătura cu posibilitatea ca Guvernul României… Mai mult

Stiri

Ministrul de finanțe explică lipsa de credibilitate a României: Previziunile economice pesimiste ale Comisiei influențează piețele, efectul confirmă prognoza

Alexandra Pele

Raportul de țară al Comisiei Europene este nefavorabil României, iar prognozele pesimiste ”tind să se confirme”, a acuzat Eugen Teodorovici, vineri, în cadrul conferinței de… Mai mult

Stiri

Selecție pentru naționala României la Campionatul European de Securitate Cibernetică

Vladimir Ionescu

Tinerii cu talent la calculatoare se pot înscrie la preselecțiile pentru echipa națională a României care va participa la Campionatul European de Securitate Cibernetică 2019,… Mai mult

Stiri

Neuroleptice administrate copiilor – CRJ cere explicații pentru unul dintre abuzurile din sistemul de protecție specială

Vladimir Ionescu

Neuroleptice în cantități alarmante și de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora, nu a reprezentantului lor legal, au fost administrate anul trecut, în… Mai mult

Stiri

Reacții furioase ale Siriei după afirmația lui Donald Trump că ”a venit vremea ca SUA să recunoscă suveranitatea Israel în Golan”

Razvan Diaconu

”După 52 de ani, a venit vremea ca Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelului în Golan, care are o importanţă strategică pentru statul Israel… Mai mult

Stiri

Președintele Iohannis cheamă reprezentanții societății civile la consultări privind referendumul pe justiţie

Vladimir Ionescu

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis invitaţii reprezentanţilor unor organizaţii neguvernamentale pentru consultări privind referendumul pe justiţie, care vor avea loc marţi. Anunţul, potrivit News.ro, a… Mai mult

Stiri

Taxa pe activele bancare va fi modificată săptămână viitoare. Impactul asupra băncilor ar urma să scadă la sub un miliard de lei

Alexandra Pele

Taxa pe activele bancare va fi modificată săptămână viitoare, printr-un OUG care ar urma să fie pus în dezbatere publică vineri, după o nouă discuție… Mai mult