La obiect

Prețul carburanților în România: Ponderea taxelor, mult sub media europeană. Marjele benzinăriilor au crescut cu peste 4% în ultimii patru ani

Ponderea taxelor în prețul final al carburanților din România este cu peste zece procente mai redusă decât media europeană în cazul benzinei, respectiv cinci procente… Mai mult

05.12.2019

Evenimentul

NATO – concluziile unui summit sensibil: Cele 3 premiere din declarația oficială și întorcerea ”în cazarmă” a Turciei

Zarva, îndoielile și contondențele dintre aliați au fost atât de mari înaintea summitului NATO de la Londra, încât evenimentul a avut de pus ordine până… Mai mult

04.12.2019

Analiză

Creşterea costului forţei de muncă, triplă față de creșterea economică și în contradicție cu scăderea productivității muncii

Costul orar al forţei de muncă a crescut în trimestrul III 2019 cu 13,18% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, potrivit datelor publicate de INS.… Mai mult

04.12.2019

La obiect

Și o veste bună: „Inflaţia industrială” a scăzut puternic

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu peste patru puncte procentuale pe parcursul ultimelor 12 luni, de la 6,38% în octombrie 2018 la doar… Mai mult

03.12.2019

Cronicile

Avertismentul guvernatorului BNR după ședința CA: ar fi o eroare să slăbim echilibrele obținute cu atâtea sacrificii

de Adrian N Ionescu 5.4.2017

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 1,75% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Dobânda de politică monetară este nemodificată din luna mai a anului 2015, iar analiștii cred cu tot mai multă convingere că BNR a încheiat un ciclu și că va înăspri politica monetară poate chiar din semestrul al doilea al anului.

Mugur Isărescu: România a obținut cu mari sacrificii stabilitate, ar fi o eroare să slăbim echilibrele macroeconomice

Prezent la conferința organizată după Consiliul de Administrație, guvernatorul Mugur Isărescu a vorbit și despre anunțatele creșteri salariale viitoare, afirmând că acestea sunt inevitabile, dar trebuie ţinute sub control.

”Noi le monitorizăm (creşterile salariale- n.red.). Ceea ce am spus noi în trecut şi repetăm şi acum este că majorările salariale sunt inevitabile şi că mişcarea forţei de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi însă este să fim înţelepţi, să le ţinem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulţi indicatori… Productivitatea este numai unul, l-am menţionat pe acesta, ţin de ceea ce se numeşte echilibru macroeconomic şi macrostabilitate financiară. Sunt bunuri de foarte mare preţ. România le-a obţinut cu mari sacrificii şi ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echilibre macro”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul Isărescu a precizat că nu crede că politica monetară poate să echilibreze sau să contrabalanseze slăbiciuni în alte domenii, iar dacă o va face, o va face într-o manieră suboptimală.

”Nu avem evoluţii slabe în ceea ce priveşte economia şi productivitatea. Dimpotrivă. Evoluţiile sunt pozitive. Nu avem o situaţie aş spune încă macroeconomică cu riscuri inevitabile. Riscurile există, sunt în creştere, dar pot să fie evitate. Ce ne trebuie în prezent este să ţinem buna măsură, ca să spunem aşa, a lucrurilor. Şi acesta înseamnă o bună colaborare şi cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, şi cu Parlamentul. Am scăpat de unele riscuri majore. Anul trecut riscurile majore erau în domeniul legislaţiei bancare. Ele sunt semnificativ diminuate şi veţi observa că aceste ieşiri din anumite capcane, în special în domeniul legislaţiei financiar bancare vor fi menţionate şi de către agenţiile de rating aşa cum ele observă riscurile pe care le-am menţionat şi noi aici, în special în ceea ce priveşte nu creşterea, ci dimensiunea creşterilor salariale, pasul creşterilor, dozajul creşterilor salariale şi echilibrele fiscale. Noi ne vom face datoria. Atât pot să vă spun”, a afirmat Mugur Isărescu.

Lichidități nefolosite de economie

BNR va reduce rata rezervelor minime obligatorii (RMO) în valută ori de cât ori va avea oportunitatea, a mai declarat, miercuri, guvernatorul băncii centrale, invocând „un calendar anunţat în urmă cu mai mulţi ani, cu o ţintă obiectivă să ajungem la o normalitate, pe unde sunt rezervele minime obligatorii în Uniunea Europeană”.

Pe de altă parte, eventualele decizii de reducere a RMO în valută depind de situaţia creditului în valută. Soldul acestuia scade „vertiginos, de mai bine de un an şi jumătate, doi ani. A ajuns minoritar şi dacă actualele tendinţe se menţin, se va îndrepta spre 30% unde credem noi că ar putea să fie o situaţie de relativ echilibru”, a mai spus Mugur Isărescu.

În cazul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, guvernatorul băncii centrale a precizat că „situaţia este ceva mai complicată deoarece persistă un exces de lichiditate şi BNR nu vrea să îl accentueze”.

„De ce persistă lichiditatea în lei? De ce economia românească (…) nu beneficiază de nivelul scăzut de dobândă, istoric scăzut, şi de acest exces de lichiditate, este o întrebare la care căutăm şi noi răspunsul”, a mai spus guvernatorul BNR. Totuși, răspunsul „nu depinde, în mod evident, numai de politica Băncii Naţionale, am avut şi avem şi inflaţie extrem de scăzută şi nu depinde în mod evident numai de poziţia băncilor comerciale. Este o situaţie mai complicată”.

Previziuni capital Economics

„Cu o inflație de abia 0,2% în februarie (an/an), creșterea dobânzii nu era în cărți”. Totuși, „inflația va crește și este probabil să determine BNR să ia măsuri de politică monetară mai restrictive în a doua jumătate a anului”, potrivit unei note emise de Capital Economics.

De asemenea, este de așteptat „ca banca centrală să inițieze un nou ciclu monetar în 2017, pe fondul convergenței inflației spre ținta BNR și a acumulării de riscuri la adresa stabilității financiare (inclusiv reapariția deficitelor gemene)”, potrivit „scenariului macroeconomic central” al Băncii Transilvania.

Argumentele BNR

Rata anuală a inflaţiei a revenit în teritoriul pozitiv în luna ianuarie 2017 (0,1 la sută, de la -0,54 la sută în decembrie 2016) şi a crescut în luna februarie la 0,2 la sută, în concordanţă cu nivelul prognozat.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a crescut, în linie cu prognoza, până la 0,9% în februarie, de la 0,3% la sfârşitul anului 2016.

„În aceste condiţii, rata medie anuală a inflaţiei IPC a continuat să îşi restrângă valoarea negativă, urcând în februarie 2017 până la -1,1%, de la -1,5% în decembrie 2016. Calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, media anuală a urcat la -0,7%, de la -1,1% în decembrie 2016”, potrivit comunicatului BNR.

Creşterea economică s-a accelerat peste aşteptări în trimestrul IV 2016, dinamica anuală a PIB real ajungând la 4,7% (de la 4,3% în trimestrul III).

Ritmul mai rapid de creştere a PIB s-a datorat, în principal, contribuţiei exportului net, în condiţiile dinamicii în uşoară creştere a exporturilor şi în uşoară scădere a importurilor de bunuri şi servicii, cererea internă având un rol secundar. Pe partea ofertei, sectorul serviciilor şi-a consolidat poziţia dominantă la formarea PIB”, potrivit sursei citate.

Pe ansamblul anului 2016, PIB a crescut cu 4,8% – cel mai înalt ritm din ultimii opt ani.

Datele statistice disponibile pentru începutul anului 2017 „relevă menţinerea unei dinamici anuale ridicate a volumului cifrei de afaceri din comerţ şi intensificarea creşterii producţiei industriale, dar şi continuarea declinului activităţii din construcţii”.

Deficitul de cont curent s-a adâncit, până la 2,3% din PIB, de la 1,2% în anul anterior, în principal pe seama deteriorării balanţei comerciale şi a celei a veniturilor primare.

Costurile salariale unitare din industrie s-au majorat, dinamica salarială rămânând net superioară celei consemnate de productivitatea muncii, chiar în condiţiile uşoarei redresări observate la finele anului 2016 şi începutul anului 2017.

Condiţiile monetare reale şi-au menţinut caracterul stimulativ în trimestrul I 2017”.

Creditul acordat sectorului privat şi-a continuat creşterea anuală în luna februarie, prioritar pe seama avansului împrumuturilor noi ale societăţilor nefinanciare.

Ponderea în total a creditului în lei s-a majorat până la 57,7% (de la un minim de 34,6% în mai 2012), pe fondul continuării evoluţiei divergente a celor două componente (creştere de 13,9 la sută la lei şi scădere de 11,5 la sută la valută în luna februarie).

Această evoluţie certifică o mai bună transmisie a politicii monetare, contribuind şi la atenuarea riscurilor la adresa stabilităţii financiare”, spune BNR.

Cele mai recente evaluări „reconfirmă perspectiva continuării creşterii uşoare a ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în condiţiile menţinerii ei semnificativ sub limita de jos a intervalului de variaţie al ţintei staţionare”.

„Evoluţia este compatibilă cu traiectoria ratei anuale a inflaţiei evidenţiată de cea mai recentă prognoză pe termen mediu”, cu incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective.

Riscurile pe plan intern sunt generate, „în principal, din evoluţia politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017, precum şi din incertitudinile privind ajustările viitoare ale preţurilor administrate – cu precădere cele aferente procesului de dereglementare a pieţei energiei – care pot evolua diferit faţă de evaluările iniţiale”.

Riscurile pe plan extern au ca principale surse incertitudinile legate de creşterea economică şi evoluţia inflaţiei în zona euro, în regiune şi la nivel global, precum şi evoluţiile oscilante ale preţului internaţional al petrolului.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 5.4.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne

Iulian Soare

Președintele Klaus Iohannis a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de… Mai mult

Stiri

PSD sesizează CCR pe legile asumate de Guvern. Motivul: ”Nu poți tu, Guvern, să treci peste Parlament”

Vladimir Ionescu

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu (foto), afirmă că partidul va sesiza luni Curtea Constituţională în legătură cu legile asumate de Guvern. Ciolacu spune că… Mai mult

Stiri

Statul cumpără manuscrise Eliade, Cioran și Nae Ionescu, scoase la licitație de deținătorii legali

Razvan Diaconu

Ministerul Culturii a anunţat sâmbătă că a semnat un protocol de vânzare directă către viitorul Muzeu al Cărţii şi Exilului Românesc/ Biblioteca Aman Craiova a… Mai mult

Stiri

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează, programul grădinițelor sportive se închide

Razvan Diaconu

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii va fi transferat la Ministerul Lucrărilor Publice spre desfiinţare, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă (foto), transmite Agerpres. „Un… Mai mult

Stiri

Noul ambasador SUA în România, primit la MAE pentru prezentarea scrisorilor de acreditare

Razvan Diaconu

Noul Ambasador al SUA, Adrian Zuckerman (foto), va fi primit, sâmbătă, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare. Avocatul Adrian Zuckerman… Mai mult

Stiri

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă la evenimentele dedicate Revoluţiei Române de la Timişoara

Vladimir Ionescu

Premierul Ungariei, Viktor Orban, participă sâmbătă, la Timişoara, la evenimentele dedicate Revoluţiei Române, organizate de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania. ”Unul dintre evenimentele speciale… Mai mult

Stiri

Medicul Radu Zamfir, supraviețuitorul accidentului din Apuseni, este consilier al ministrului de Interne

Razvan Diaconu

Radu Zamfir (foto), medicul care a supraviețuit accidentului din Apuseni, devine consilier onorific al ministrului Marcel Vela. Informația a fost confirmată pentru Digi24 chiar de… Mai mult