joi

18 aprilie, 2024

17 iulie, 2016

bnrÎn primul trimestru din acest an, creanțele administrației publice au scăzut cu 1,6 puncte procentuale, până la 26,1% din PIB, în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului precedent, potrivit datelor provizorii ale BNR.

„Creanțele financiare ale sectorului Administrații publice, exprimate ca pondere în produsul intern brut, au scăzut la 26,1% față de 27,7%.

Deținerile de acțiuni și alte participații ale statului s-au micșorat cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 10,9% din PIB.


Depozitele administrației publice s-au micșorat cu 0,5 puncte procentuale, până la 7,4% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,9% ca pondere în PIB”, menționează o publicație a BNR.

De asemenea, angajamentele financiare ale Administrației publice au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 44,7%, față de 45,7%.

„Împrumuturile au scăzut cu 0,3 puncte procentuale și reprezentau 9,0 la sută din PIB la finele trimestrului I 2016, evoluție datorată rambursărilor față de terți. Datoriile comerciale au crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 6,0 la sută din PIB. Titlurile de natura datoriei, în lei și valută, au scăzut cu 0,8 puncte procentuale ajungând la un nivel de 29,0 la sută din PIB, însă în valoare absolută aceste angajamente au crescut cu 3,4 la sută.

Dacă în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt s-a înregistrat o diminuare pe seama răscumpărării într-un ritm mai accelerat decât emisiunea de noi titluri cu această scadență, pentru titlurile pe termen lung se constată creșteri datorate emisiunilor noi de titluri, urmare modificării managementului datoriei publice prin care se urmărește majorarea scadenței medii a titlurilor emise de administrațiile publice”, mai precizează BNR.


Datele trimestrului I 2016:

  • Sectorul „Administrații publice” a înregistrat un necesar de finanțare de 0,7% din PIB, în timp ce în trimestrul I 2015 prezenta o capacitate de finanțare de 0,2% din PIB.
  • Subsectorul „Administrația centrală” a înregistrat un necesar de finanțare în trimestrul I 2016 de 1,0 la sută din PIB.
  • „Administrațiile locale” au avut o capacitate de finanțare de 0,3% din PIB, cu 0,2 puncte procentuale mai puțin față de trimestrul I 2015.
  • „Administrațiile de securitate socială” au avut o capacitate de finanțare în trimestrul I 2016 de 0,01 la sută din PIB, iar în trimestrul I 2015 de 0,13 la sută din PIB.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: