BNR este aproape de a reduce costul împrumuturilor pentru prima dată după trei ani, dar îngijorările privind menținerea inflației la cea mai înaltă cotă din Uniunea Europeană ar putea însemna că investitorii să mai aștepte un timp.
10 economiști intervievați de Bloomberg anticipează că BNR va decide luni o reducere a dobânzii cheie cu un sfert de punct procentual față de nivelul de 7% care este menținut de mai bine de un an, în timp ce șase nu se așteptă la vreo modificare.
Guvernatorul Mugur Isărescu a sugerat în februarie că relaxarea politicii monetare ar putea începe odată cu ședința din mai, dar Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație a declarat luna trecută că banca centrală ar putea avea nevoie de mai mult timp, deoarece inflația nu încetinește atât de repede pe cât era de așteptat și riscurile rămân ridicate.
„O reducere a ratei la 6,75% părea o afacere încheiată cu doar câteva săptămâni în urmă”, a declarat Valentin Tătaru, economist la filiala ING Groep NV din București. „De atunci, motivele pentru prudență s-au adunat atât pe plan extern – cu Rezerva Federală a SUA amânând reducerile – cât și pe frontul intern, cu derapaje fiscale și creștere puternică a consumului pe fondul câștigurilor salariale robuste.”
Polonia, Ungaria și Republica Cehă au început să reducă costurile împrumuturilor încă de anul trecut, deși guvernatorul băncii centrale din Varșovia a declarat că ratele vor rămâne acum neschimbate până la sfârșitul anului 2024.
Pentru România, riscurile fiscale rămân preocuparea majoră. Guvernul premierului Marcel Ciolacu s-a străduit să reducă deficitul bugetar care se așteaptă să ajungă la 5% din PIB în acest an și ar putea dura ani pentru a-l alinia la ținta UE. Țara se confruntă, de asemenea, cu patru runde de alegeri în acest an și cu cereri în creștere pentru salarii și pensii mai mari.
Rata inflației din România a scăzut în martie la 6,6% față de de aceeași lună a anului trecut, dar cea mai recentă proiecție a băncii centrale a arătat că va rămâne peste intervalul țintă cel puțin până în 2025.
Tataru de la ING crede că banca centrală va decide luni să mai aștepte cu relaxarea politicii monetare, în timp ce factorii de decizie așteaptă „un moment mai prielnic pentru a începe reducerile de dobândă”.
***