vineri

26 aprilie, 2024

16 iulie, 2019

Banca Națională a României (BNR) a atras luni de la bănci depozite de peste 17 miliarde de lei, la dobânda de politică monetară (2,50%, cu un punct procentual peste dobânda facilităţii curente de depozit), după ce mai absorbise lunea trecută alte aproape 13 miliarde.

În iulie 2019, au fost atrase în total peste 33 de miliarde de lei.

Controlul excesului de lichiditate în lei de pe piață este una din metodele de intervenție ale BNR, prin care încearcă, punctual, să determine creșterea dobânzii pe piață și să limiteze inflația, fără să majoreze rata de dobândă de politică monetară.


În iunie, rata anuală a inflație a coborât pentru prima dată sub pragul de 4%, în ultimii aproape doi ani.

O eventuală majorare a ratei de politică monetară ar atrage și mai mult fondurile speculative, pentru că și așa dobânzile în România sunt mai mari decât în regiune și decât în UE, ceea ce ar duce la o volatilitate crescută a cursului valutar, potrivit explicaţiilor guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

Mugur Isărescu a spus că BNR numai doreşte aprecierea leului, iar „băncile au bani cu care nu ştiu ce să facă”.

„Cursul tinde să coboare spre 4,7 lei, pentru că avem intrări majore de capital, ceea ce s-ar putea să însemne că ecartul de dobândă este suficient de atractiv, iar această situaţie nu bucură neapărat banca centrală“, a spus guvernatorul BNR după şedinţa de politică monetară de la începutul lunii.

(Citiţi şi: Mugur Isărescu: Provocarea este stimularea creșterii economice în condiții de consolidare fiscală)


BNR se află, însă, în situaţia delicată în care trebuie să ţină sub control inflaţia, eventual prin operaţiuni ca aceea de luni, care însă nu limitează disponibilităţile de lei care s-ar duce în achiziţii de valută.

Depozite record

Operaţiunea de luni este cea mai substanţială din aprilie 2018 încoace, când BNR a atras, două săptămâni la rând – de asemenea, peste 18 miliarde de lei, de fiecare dată.

În iulie 2019, au fost atrase în total peste 33 de miliarde de lei. Ca urmare, luni, – de pildă, ratele ROBOR au crescut de la 1,97% vineri până la 2,25% , pe termen de o zi (overnight), şi de la 2,11% până la 2,26%, la două zile (tomorrow next).

Pe de altă parte, încă de la începutul lunii, BNR a pronunţat şi nevoia de declanşare a unor măsuri guvernamentale de diminuare a cheltuielilor dacă nu de austeritate (o altă definiție pentru „consolidare fiscală”).

O parte din aceste măsuri aveau să fie anunțate de ministrul Finanțelor, luni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: