sâmbătă

14 mai, 2022

BNR a redus dobânda de politică monetară până la 1,25%

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 ianuarie, 2021

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României  (BNR) a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50 % pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021.

Decizia „a fost determinată de decelerarea recentă a presiunilor inflaționiste (spre minimul din toamna anului 2017), precum și de perspectiva menținerii inflației în intervalul țintit de banca centrala in trimestrele urmatoare”, explică Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 2,1% în luna decembrie a anului trecut în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,24%, serviciile cu 2,69%, iar mărfurile nealimentare cu 1,01%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).


Totodată BNR a decis și:

  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 % pe an, de la 1,00 % pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 % pe an de la 2,00 %pe an;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile BNR sunt menite să contribuie „la persistența costurilor reale de finanțare în economie la un nivel redus/accesibil pe termen scurt, cu impact de susținere pentru procesul de relansare economică în urma incidenței crizei sanitare (cea mai severă din ultimul secol)”, mai spune Andrei Rădulescu.

În perspectiva consolidării fiscale

Pe de altă parte parte, BNR are în vedere și riscurile privind inflația, care „decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri (…) care să jaloneze coordonatele necesarei consolidări fiscale ce va fi probabil inițiată în acest an, potrivit unor măsuri anunțate recent de Guvern”, explică un comunicat al băncii centrale

„Consolidarea se cere a fi sprijinită de absorbția fondurilor europene alocate României prin pachetul de redresare economică și prin bugetul multianual agreate la nivelul UE”, atrage atenția BNR.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Importante sunt și incertitudinile asociate liberalizării începând cu 1 ianuarie 2021 a pieței energiei electrice pentru consumatorii casnici, cu potențiale implicații mai pronunțate asupra dinamicii IPC”, mai spune BNR.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: