miercuri

17 aprilie, 2024

8 ianuarie, 2018

Sala de consiliu BNR

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, luni, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,00% pe an de la 1,75% pe an, începând cu data de 9 ianuarie 2018.

Este doar prima din deciziile de acest fel deja anticipate de analişti, care confirmă tendinţa de creştere a dobânzilor, respectiv de scumpire a creditelor.

Tendinţa de creştere a fost declanşată, de fapt,  din luna septembrie 2017, odată cu criza de lichidităţi de pe piaţă, legată de nevoia tot mai mare de bani a Guvernului.


De asemeni, BNR avertizase deja că ar putea lua o astfel de decizie, atunci când a emis ipoteza că inflația ar putea ajunge la un maxim de 4% la primăvară.

(Citiți și: ”Oportunități ratate: Companiile româneşti nu au fructificat anii dobânzilor scăzute. Și nici băncile. Cauzele”)

Totodată, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00% pe an de la 0,75% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,00% pe an de la 2,75% pe an. Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit au rămas nemodificate la 8%.

Perspectivele

BNR a ales să ia decizia deja aşteptate într-o perioadă în care piaţa este liniştită şi nu este animată de motive de perturbare. Mediile dobânzilor interbancare ROBOR au înregistrat chiar scăderi marginale, luni, până la exact 2,00 % pentru scadenţa 3 luni, 2,23% la 6 luni.

Doar scadenţa la 12 luni a suferit o creştere marginală, confirmând tendinţa de deplasare în sus, al cărei semnal tocmai l-a dat deja BNR.


Analiştii bancari estimaseră deja creşteri ale dobânzii de politică monetară a BNR până la 3,5% în acest an.

Erste Group Research se aştepta încă de acum o lună că BNR va creşte dobânda de politică monetară în primul trimestru din 2018, până la 2,25% şi că o va mai face de alte trei ori anul viitor, până la 2,75% la sfârşitul lui 2018, ca urmare a presiunii inflaţioniste cauzată nu numai de efectul de bază, dar şi de consumul casnic.

Şi Banca Transilvania se aşteaptă ca BNR să majoreze rata de dobandă de referinţă în 2018, până la 3,5%, „pe fondul accelerării inflaţiei (la un nivel superior ţintei) şi al acumulării de riscuri la adresa stabilităţii financiare pe termen mediu”, potrivit unui raport emis marţi.

Erste estimează o creștere a mediei dobânzii interbancare ROBOR la 3 luni de la 2,15% în T1 / 2018, până la 2,45% în T2 și până la 2,70% în restul anului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: